Brabants Dagblad 21 april
2001
|
Eerste
asperges 20.000 gulden |

|
Venlo - Het eerste kistje
asperges heeft gisteren bij veiling ZON in Venlo 20.000 gulden
opgeleverd. Het geld gaat naar de stichting Ronald McDonald. De
werkelijke prijs is 25 gulden per kilo, vijf gulden meer dan vorig jaar.
|
Brabants Dagblad
10 maart 2001 |
Asperges
met witte wijn gezegend |
 |
Drouwerveen
- Een sproeivliegtuig zegent met witte wijn
in het Drentse Drouwerveen de aspergevelden van landbouwer Dilling.
Daarmee werd het aspergeseizoen officieel geopend. Met de vliegstunt
moet ook boven de grote rivieren de aspergeteelt worden bevorderd. |
Eindhovens
Dagblad 19 april 2001 |
Asperges
houden kopjes nog onder de grond |
 |
MIDDELBEERS -
Vier man sterk steken Adri Jonkers en enkele helpers asperges. Binnen in
de kas in Middelbeers, bij een temperatuur van 21 graden Celsius. Het
zijn de laatste restjes van het indoor-seizoen. Maar wel lucratieve
restjes; de asperges leveren ruim 25 gulden per kilo op. En dat allemaal
omdat het maar niet wil lenteren.
 |
 |
 |
Adri
Jonkers oogst de laatste indoor-asperges. Door de hoge prijs
loont het om de kas helemaal leeg te steken.
(Foto René Manders) |
Normaal gesproken zou Adri Jonkers ze mooi
laten staan. Wit goud of niet. Eigenlijk is het rond deze tijd van het
jaar immers buiten te doen. Op de volle grond zou al volop gestoken
kunnen worden. Maar buiten is het acht graden en valt er nog niks te
verdienen.
De asperges kijken wel uit. In het koude, natte en vooral zonloze
voorjaarsweer blijven de blonde kopjes nog diep verscholen in de dikke
bontkragen. Plastic folie of niet, het is nog niet te doen.
Weinig
'Het zijn er nog maar heel weinig', licht Spoordonke- naar Jonkers het
steken in de kas toe. 'Maar de prijzen zijn zo hoog, dat het
aantrekkelijk wordt om ze te steken.' Nog ongeveer een weekje, denkt-ie.
Dan kan het feest buiten op de volle grond beginnen.
Jonkers is voorzitter van de Brabantse Aspergestudieclub. Hij teelt
ecologische asperges binnen en buiten. Op de warme en de koude grond
zogezegd. De grond binnen is letterlijk warm. Een buizenstelsel verwarmt
de grond al naar gelang de behoefte. Centrale verwarming is een van de
middelen om het groeiseizoen naar de eigen hand te zetten.
Er zijn zelfs aspergeboeren die de grond buiten verwarmen. Ook in deze
regio zijn er volgens Jonkers een paar die de natuur op die manier een
handje helpen. Maar voor zover bekend laten ook daar de asperges zich
nog niet zien.
De grond is veel te nat om te verwarmen, legt de Riethovense aspergeboer
Wil van der Aa uit. 'Dan zit je in feite water van vijf graden te
verwarmen tot zes graden. Dat schiet niet op.' Van der Aa houdt het zelf
bij een folietje over de asperges. Het geheim van de smid zit 'm in het
gebruik van de juiste folie. Elke plastic heeft zo zijn eigen capaciteit
om warmte vast te houden. De asperge-eters in Brabant kunnen inmiddels
nauwelijks meer wachten. 'Ik wordt plat gebeld door klanten. Soms wel 25
keer op een dag. Maar ze moeten nog even geduld hebben', zegt Van der
Aa. 'Ik zit er kort tegen aan. Ik zou van 't weekeinde aan de slag
kunnen', blikt hij hoopvol vooruit. 'Maar of het lukt? Het wordt slecht
weer.'
|
Eindhovens
Dagblad 3 april 2001 |
Dit
aten wij altijd bij oma op zondag. |
|
|
 |
EINDHOVEN - Het was de
afgelopen week heftig peentjes zweten voor het Brabants Asperge
Genootschap. Een jaar geleden al was 2 april 2001 als datum geprikt voor
de officiële overhandiging van de eerste volle gronds-asperges van het
jaar. Maar het koude en vooral weinig zonnige weer van de voorbije weken
dreigde de seizoensopening danig te verstoren. Zondag pas - op de dag
voor de presentatie in de Willy van der Kuylenzaal van het PSV-stadion -
kon een bescheiden kilootje worden geoogst. En slaakte het genootschap
een zucht van verlichting.
 |
 |
 |
Met een
tikje van het aspergemes slaat voorzitter J. van Rixtel Erik
Gerets tot Lid van verdienste van het Brabantse Asperge
Genootschap. |
Die eerste kilo werd gistermiddag met het
nodige ceremonieel aangeboden aan PSV-voorzitter Harrie van Raaij.
Daarmee brak het genootschap met een traditie: tot vorig jaar was het
immers gebruikelijk dat de eerste oogst de commissaris van de koningin
in Brabant toekwam.
'Dat was toch niet echt een feestelijke happening, daar tussen die
ambtenaren op het provinciehuis', blikt bestuurslid P. van de Wiel
terug. 'En de laatste keer kwam de commissaris niet eens zelf, maar
stuurde hij een plaatsvervanger. Vandaar dat we het vanaf dit jaar over
een andere boeg gooien.'
Spannend
'Het was heel erg spannend de afgelopen week', beaamt A. Jonkers uit
Oirschot, voorzitter van de Brabantse Aspergestudieclub. 'Ik heb heel
wat telefoontjes naar telers gepleegd. Uiteindelijk waren het Erik en
Monique Verhoeven uit Cromvoirt die zondagochtend de eerste kilo konden
steken.' Ook daarmee kwam een einde aan een jarenlange traditie, want
keer op keer is het Annie van Hoof uit Sint-Oedenrode geweest die met
die eer ging strijken. 'Ach, een ander moet er ook een keer aan kunnen
ruiken', zegt de Rooise sportief.
De Verhoevens hadden gisteren hun handen vol aan het delven van nog meer
wit goud en konden hun eerste oogst dientengevolge niet zelf
overhandigen. Die klus werd overgenomen door aspergepromotor Jonkers,
die de 'koningin der groenten' aanbood aan de voorzitter van het
Brabants Asperge Genootschap, J. van Rixtel.
Deze gaf de eerste asperges door aan Van Raaij. 'Voor jullie was het een
fantastisch weekeinde', zei Van Raaij. 'Maar dat was het voor ons ook:
wij keken naar Feyenoord en Ajax. Nee, we hebben nog geen geen asperges
gegeten, maar dat komt nog wel, straks bij het kampioenschap.'
Na deze hoopvolle woorden en de benoeming van Eric Gerets tot Lid van
Verdienste van het genootschap, schoven de genodigden, onder wie PSV'ers
Ooijer, Van Bommel, Lodewijks en Faber aan voor een exquise lunch.
Uiteraard vormden asperges het hoofdingrediënt, vergezeld van
krieltjes, ham en een botersausje. Het gezelschap liet het zich goed
smaken. 'Heerlijk', smulde Ernest Faber, 'dit aten we altijd op zondag,
bij oma.'
|