De Media

Vorige Startpagina Volgende

Eerste asperges 20.000 gulden

Asperges houden kopjes nog onder de grond
Dit aten wij altijd bij oma op zondag..
Asperges met witte wijn gezegend

 

Bron: De Media

Laatst gewijzigd op: 25.04.2001
©Siejokee 2001

 

Brabants Dagblad 21 april 2001

Eerste asperges 20.000 gulden

 

 

 

 

 

Venlo - Het eerste kistje asperges heeft gisteren bij veiling ZON in Venlo 20.000 gulden opgeleverd. Het geld gaat naar de stichting Ronald McDonald. De werkelijke prijs is 25 gulden per kilo, vijf gulden meer dan vorig jaar.

 

Brabants Dagblad 10 maart 2001

Asperges met witte wijn gezegend

Drouwerveen - Een sproeivliegtuig zegent met witte wijn in het Drentse Drouwerveen de aspergevelden van landbouwer Dilling. Daarmee werd het aspergeseizoen officieel geopend. Met de vliegstunt moet ook boven de grote rivieren de aspergeteelt worden bevorderd.

Eindhovens Dagblad 19 april 2001

Asperges houden kopjes nog onder de grond

MIDDELBEERS - Vier man sterk steken Adri Jonkers en enkele helpers asperges. Binnen in de kas in Middelbeers, bij een temperatuur van 21 graden Celsius. Het zijn de laatste restjes van het indoor-seizoen. Maar wel lucratieve restjes; de asperges leveren ruim 25 gulden per kilo op. En dat allemaal omdat het maar niet wil lenteren.

 
Adri Jonkers oogst de laatste indoor-asperges. Door de hoge prijs loont het om de kas helemaal leeg te steken.
(Foto René Manders)

Normaal gesproken zou Adri Jonkers ze mooi laten staan. Wit goud of niet. Eigenlijk is het rond deze tijd van het jaar immers buiten te doen. Op de volle grond zou al volop gestoken kunnen worden. Maar buiten is het acht graden en valt er nog niks te verdienen.

De asperges kijken wel uit. In het koude, natte en vooral zonloze voorjaarsweer blijven de blonde kopjes nog diep verscholen in de dikke bontkragen. Plastic folie of niet, het is nog niet te doen.



Weinig

'Het zijn er nog maar heel weinig', licht Spoordonke- naar Jonkers het steken in de kas toe. 'Maar de prijzen zijn zo hoog, dat het aantrekkelijk wordt om ze te steken.' Nog ongeveer een weekje, denkt-ie. Dan kan het feest buiten op de volle grond beginnen.

Jonkers is voorzitter van de Brabantse Aspergestudieclub. Hij teelt ecologische asperges binnen en buiten. Op de warme en de koude grond zogezegd. De grond binnen is letterlijk warm. Een buizenstelsel verwarmt de grond al naar gelang de behoefte. Centrale verwarming is een van de middelen om het groeiseizoen naar de eigen hand te zetten.

Er zijn zelfs aspergeboeren die de grond buiten verwarmen. Ook in deze regio zijn er volgens Jonkers een paar die de natuur op die manier een handje helpen. Maar voor zover bekend laten ook daar de asperges zich nog niet zien.

De grond is veel te nat om te verwarmen, legt de Riethovense aspergeboer Wil van der Aa uit. 'Dan zit je in feite water van vijf graden te verwarmen tot zes graden. Dat schiet niet op.' Van der Aa houdt het zelf bij een folietje over de asperges. Het geheim van de smid zit 'm in het gebruik van de juiste folie. Elke plastic heeft zo zijn eigen capaciteit om warmte vast te houden. De asperge-eters in Brabant kunnen inmiddels nauwelijks meer wachten. 'Ik wordt plat gebeld door klanten. Soms wel 25 keer op een dag. Maar ze moeten nog even geduld hebben', zegt Van der Aa. 'Ik zit er kort tegen aan. Ik zou van 't weekeinde aan de slag kunnen', blikt hij hoopvol vooruit. 'Maar of het lukt? Het wordt slecht weer.'

 

Eindhovens Dagblad 3 april 2001

Dit aten wij altijd bij oma op zondag.

EINDHOVEN - Het was de afgelopen week heftig peentjes zweten voor het Brabants Asperge Genootschap. Een jaar geleden al was 2 april 2001 als datum geprikt voor de officiële overhandiging van de eerste volle gronds-asperges van het jaar. Maar het koude en vooral weinig zonnige weer van de voorbije weken dreigde de seizoensopening danig te verstoren. Zondag pas - op de dag voor de presentatie in de Willy van der Kuylenzaal van het PSV-stadion - kon een bescheiden kilootje worden geoogst. En slaakte het genootschap een zucht van verlichting.

 
Met een tikje van het aspergemes slaat voorzitter J. van Rixtel Erik Gerets tot Lid van verdienste van het Brabantse Asperge Genootschap.

Die eerste kilo werd gistermiddag met het nodige ceremonieel aangeboden aan PSV-voorzitter Harrie van Raaij. Daarmee brak het genootschap met een traditie: tot vorig jaar was het immers gebruikelijk dat de eerste oogst de commissaris van de koningin in Brabant toekwam.

'Dat was toch niet echt een feestelijke happening, daar tussen die ambtenaren op het provinciehuis', blikt bestuurslid P. van de Wiel terug. 'En de laatste keer kwam de commissaris niet eens zelf, maar stuurde hij een plaatsvervanger. Vandaar dat we het vanaf dit jaar over een andere boeg gooien.'

Spannend

'Het was heel erg spannend de afgelopen week', beaamt A. Jonkers uit Oirschot, voorzitter van de Brabantse Aspergestudieclub. 'Ik heb heel wat telefoontjes naar telers gepleegd. Uiteindelijk waren het Erik en Monique Verhoeven uit Cromvoirt die zondagochtend de eerste kilo konden steken.' Ook daarmee kwam een einde aan een jarenlange traditie, want keer op keer is het Annie van Hoof uit Sint-Oedenrode geweest die met die eer ging strijken. 'Ach, een ander moet er ook een keer aan kunnen ruiken', zegt de Rooise sportief.

De Verhoevens hadden gisteren hun handen vol aan het delven van nog meer wit goud en konden hun eerste oogst dientengevolge niet zelf overhandigen. Die klus werd overgenomen door aspergepromotor Jonkers, die de 'koningin der groenten' aanbood aan de voorzitter van het Brabants Asperge Genootschap, J. van Rixtel.

Deze gaf de eerste asperges door aan Van Raaij. 'Voor jullie was het een fantastisch weekeinde', zei Van Raaij. 'Maar dat was het voor ons ook: wij keken naar Feyenoord en Ajax. Nee, we hebben nog geen geen asperges gegeten, maar dat komt nog wel, straks bij het kampioenschap.'

Na deze hoopvolle woorden en de benoeming van Eric Gerets tot Lid van Verdienste van het genootschap, schoven de genodigden, onder wie PSV'ers Ooijer, Van Bommel, Lodewijks en Faber aan voor een exquise lunch. Uiteraard vormden asperges het hoofdingrediënt, vergezeld van krieltjes, ham en een botersausje. Het gezelschap liet het zich goed smaken. 'Heerlijk', smulde Ernest Faber, 'dit aten we altijd op zondag, bij oma.'