Hazelnoten saus

Ingrediënten

1 kg 
1,5 dl 
100 gr 
25 g 
1
0,25 dl 


250 gr 


 

 

Asperges
Slagroom
Hazelnoten
Boter
Sjalotje
Witte wijnazijn
Peperkorrels
Eidooiers
Gesmolten, geklaarde* boter
Sap van 1/4 citroen
Zout

Hoofdgerecht voor 4  personen
Voorbereiding

Schil de asperges en snijd de houtige uiteinden eraf. Breng ze aan de kook in water met zout en kook ze 7 minuten. Neem de asperges uit de pan en leg ze op een platte vuurvaste schaal.

Bereiding

Klop de slagroom. Hak met een hakmolen de hazelnoten grof en bak ze in een koekenpan in wat boter lichtbruin. Hak het sjalotje fijn en kneus de peperkorrels. Kook het sjalotje met de azijn en peperkorrels en passeer het. Voeg 0,25 dl koud water en de eidooiers toe en klop het mengsel met de staafmixer au bain marie tot een romige gebonden massa. Giet de warme boter heel langzaam toe en blijf mixen tot een saus. Breng de saus op smaak met een beetje zout en eventueel met citroensap. Passeer** de saus en schep de slagroom en de hazelnoten erdoor.

Presentatie

Schep de saus over de asperges. Verwarm de grill voor. Zet de schaal onder de grill totdat de saus een gegratineerd laagje heeft.

Verklaring

* Klaren van boter: betekent het helder maken van boter. Wanneer je de boter langzaam verwarmt gaan melkbestanddelen zich scheiden van het botervet. Het heldere deel is geklaarde boter en deze wordt gebruikt in bovenstaand recept.
** Passeren: is zeven, maar dan door een heel fijne zeef (passeerzeef).

Vorige Startpagina Terug Volgende

©Siejokee 2001