Een hoofdgerecht voor
4 personen
|
Ingrediënten
500 gram
1/8
1
2
200 gram
enkele plukjes
2,5 deciliter
1 deciliter
1 deciliter
35 gram
|
asperges
slagroom
ei
eidooiers
peper
zout
snuf je nootmuskaat
gerookte kipfilet
kervel
voor de saus:
schillen van de asperges
gevogeltefond
witte wijn
room
boter
|
|
Voorbereiding
De kipfilets openklappen en doorsnijden
zodat enkele filets ontstaan.
De filets drogen en plat slaan met behulp van de deegroller.
Leg hierop een reep zalm, klap ze weer dubbel
en rol ze op.
Vastzetten met prikkers of binden.
|
|
|
Bereiding
Mousseline Verwarm
de oven op 200 graden.
Schil de asperges, snij van de onderkant het houtige deel en snij ook de
kopjes eraf, houd deze apart.
Snij de asperges in kleine stukjes en kook ze gaar in +/- 8 minuten.
Laat ze uitlekken en pureer ze daarna in de keukenmachine. Voeg het ei
en de dooiers toe, laat nog even draaien. Voeg vervolgens de koude room
toe en meng, alles nog een keer.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Beboter 4 timbaaltjes of koffiekopjes en doe daar de aspergesmassa in.
Zet ze in een ovenschaal en giet er zoveel kokend water bij dat ze voor
2/3 in het water staan. Zet de timbaaltjes in de warme oven en laat ze
in 20 minuten gaar worden. Kook ondertussen de aspergekopjes in 4
minuten gaar met water, zout en boter.
Bereiding Saus
Breng de fond aan de kook.
Voeg de aspergeschillen toe en laat alles in 20 minuten voor 1/3
inkoken.Voeg de wijn toe en laat alles weer inkoken tot 1 deciliter.
Voeg vervolgens de room toe en laat alles tot een mooie sausdikte
inkoken. U houdt dan 1 tot 1,5 deciliter over. Breng op smaak met peper,
zout en monteer ( fluweel zacht maken) dan af met de koude boter.
|
Presentatie
Stort de timbaaltjes op
borden. Leg daaromheen de in plakjes gesneden kipfilet en
aspergepuntjes. Lepel er wat van de saus bij. Gameer met een plukje
kervel.
.
|
|
TIP |
droge, fruitige witte wijn
Mooi Fonteyn - Cinsaut / Cabernet
Pinot Blanc - Pfaffenheim
Riesling - Jean de Lupfen - Vin d'Alsace
d'Alsace |
|
©Siejokee 2001
|