PERSBERICHT

 

Zaterdag 21 mei: Brabantse Wal Asperge diner

Informatie

Achtergrond Informatie

Foto's

 

 

Het eerste Brabantse goud van dit jaar is inmiddels weer al gestoken. Het is nog maar enkele weken geleden dat de Asperge bedden, na de winter periode, zijn opgehoogd en de goud gele asperge knoppen ontluiken in het mistige ochtendgloren wederom de zanderige Brabantse Wal.

 

Op zaterdag 21 mei wordt de dag van de Brabantse Wal Asperge gevierd. De serviceclub Lions Steenbergen en omstreken organiseert met medewerking van de Telersvereniging de Brabantse Wal een speciale dag op de Brabantse Wal ter promotie van de Brabantse Wal Asperge.

Zaterdag middag wordt er een bezoek gebracht aan een telersbedrijf gevolgd met een bezoek aan de grootste geautomatiseerde Asperge schil- en sorteer machine op de Brabantse Wal. Daarna volgt een diner op een schitterende locatie.

In samenwerking met een gerenommeerde topkok zal een diner worden geserveerd in Restaurant de Orangerie. De familie van Akkeren, bekend van Gasterije La Frairie uit Steenbergen, opent 15 mei 2005 de deuren van dit gloednieuwe restaurant op het landgoed Mattemburgh.

 

De kosten voor dit unieke Brabantse Wal Asperge diner arrangement bedragen slechts 55,- euro per persoon.

Reservering voor dit arrangement via email aan steenbergen@lions.nl of 0164 630100 (’s avonds na 2100 uur).

 

Dankzij financiële bijdragen van onze sponsoren wordt het merendeel van de opbrengst van dit evenement ter beschikking gesteld aan de “Sahana Lanka foundation”. Deze organisatie, die zich inzet voor de zorg van Tsunami kinderwezen in Sri Lanka, wordt door Lions Steenbergen en haar zusterclub in Colombo Sri-Lanka gesteund.

 

 

 

 

Voor meer informatie:

Lions Steenbergen

Email – steenbergen@lions.nl

Leendert van Halst – 0164 630100

Leon Vermunt – 0165 378163

 

www.orangerie-mattemburgh.nl

www.brabantsewal.nl

www.lions.nl

 

 


 

Achtergrond informatie:

 

Het landschap De Brabantse Wal

Langs de grens van West-Brabant met Zeeland en Vlaanderen ligt een opvallend landschap: De Brabantse Wal. De hoge, met bos bedekte, zandgronden gaan hier plotseling over in de lager gelegen zeekleipolders. Het meest opvallend is de steile rand, een monument van aardkundige waarde. De steile band slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht en Bergen op Zoom tot voorbij Halsteren. Tot hier kwamen vroeger de Schelde en de zee. De wandelaars en fietsers hebben vanaf deze hoge rand prachtige vergezichten over de polders. De recreant vindt er een aangenaam verblijf. De fijnproever kan er heerlijk genieten van streekproducten zoals de aardbeien, ansjovis, walbier en natuurlijk de voortreffelijke Brabantse Wal Asperge. De zanderige grondsoort is uitermate geschikt voor asperges. Reeds rond 1685 werden al asperges geteeld op de Brabantse Wal. De asperge uit deze streek onderscheidt zich van andere asperges door de unieke licht zilte smaak. De smaak wordt ontwikkeld door de combinatie van zuiver grondwater van de Kalmthoutse Heide en de zilte zeelucht die meegedragen wordt met de westenwind vanaf de Oosterschelde.

 

Telersvereniging de Brabantse Wal

Een twaalftal telers in de regio Steenbergen tot en met Ossendrecht hebben zich verenigd in de telersvereniging de Brabantse Wal. Gezamenlijk bezitten ze een areaal van 25 hectare en produceren 70% van de Brabantse Wal Asperges. De telersvereniging teelt volgens de hoogste hygiëne- en milieu eisen en levert daarmee een uniek culinair hoogtepunt: het streekproduct de Brabantse Wal Asperge !

 

Landgoed Mattemburgh – Restaurant de Orangerie

De naam “de Mattemburgh” is afkomstig van de weduwe Maria van Mattemburgh, echtgenote van P.J. Kuypers, die het landgoed in de Franse Tijd van de staat kocht. Na diens overlijden stichtte de weduwe in 1874 de gelijknamige villa. In 1970 werd het landgoed eigendom van de graaf De Chambure die het aan de Stichting Brabants Landschap schonk. De tuin werd tussen 1843 en 1878 in verschillende fasen aangelegd in verschillende stijlen. Het landgoed is kleinschalig waarbij de natuur grotendeels haar gang gelaten wordt.  In mei 2005 wordt in de Orangerie behorende bij het landgoed een restaurant geopend.

 

Zaterdag 21 mei – Dag van de Brabantse Wal Asperge

De Lions club Steenbergen en omstreken organiseert op zaterdag 21 mei een uniek Asperge festijn: de Dag van de Brabantse Wal Asperge. Reeds in de middag (1630 uur) wordt u verwacht op landgoed Mattemburgh (Bergen op Zoom) in Restaurant de Orangerie voor de koffie. Direct na de koffie vertrekken we voor een rondleiding in een telersbedrijf gevolg met een bezoek aan de grootste geautomatiseerde Asperge schil- en sorteer machine op de Brabantse Wal.

Na deze rondleiding vertrekken we naar Restaurant de Orangerie voor het Hoogtepunt van de avond: een viergangen diner inclusief wijn (2 glazen).

 

U steunt ons goede doel Sri Lanka.

Lions Club Steenbergen is in samenwerking met de Asperge Telersvereniging “De Brabantse Wal” eind 2004 gestart met de organisatie van de “Dag van de Brabantse Asperge”. De Lions uit Steenbergen dragen de Brabantse Wal Asperge een warm hart toe en verwachten via de organisatie van de “Dag van de Brabantse Asperge” de bekendheid van dit unieke en smaakvolle streekproduct verder te promoten. Door middel van sponsering door het bedrijfsleven op en rond de Brabantse Wal wordt het mogelijk de kosten van het diner te dekken en het overgrote deel van de opbrengst ten goede te laten komen aan het goede doel: Opbouw Sri Lanka.

Lions Steenbergen sponsort samen met haar zuster club Lions Colombo Torrington de SAHANA LANKA FOUNDATION die zich inzet voor herbouw van Sri Lanka na de Tsunami ramp. Met name de zorg voor kinderen die door de ramp ouderloos zijn geworden krijgt bij deze stichting prioriteit. Uw E55,- per persoon bijdrage voor het diner komt vrijwel geheel ten goede aan het goede doel.


 

Fotos: