Het eerste Brabantse goud van dit jaar is inmiddels weer al gestoken.
Het is nog maar enkele weken geleden dat de Asperge bedden, na de winter
periode, zijn opgehoogd en de goud gele asperge knoppen ontluiken in het mistige
ochtendgloren wederom de zanderige Brabantse Wal.
Op zaterdag 21 mei wordt de dag van de Brabantse Wal Asperge
gevierd. De serviceclub Lions Steenbergen en omstreken organiseert met
medewerking van de Telersvereniging de Brabantse Wal een speciale dag op de
Brabantse Wal ter promotie van de Brabantse Wal Asperge.
Zaterdag middag wordt er een bezoek gebracht aan een telersbedrijf gevolgd met een bezoek aan de grootste geautomatiseerde Asperge schil- en sorteer machine op de Brabantse Wal. Daarna volgt een diner op een schitterende locatie.
In samenwerking met een gerenommeerde topkok zal een diner worden
geserveerd in Restaurant de Orangerie. De familie van Akkeren, bekend van
Gasterije La Frairie uit Steenbergen, opent 15 mei 2005 de deuren van dit
gloednieuwe restaurant op het landgoed Mattemburgh.
De kosten voor dit unieke Brabantse Wal Asperge diner arrangement
bedragen slechts 55,- euro per persoon.
Reservering voor dit arrangement via email aan steenbergen@lions.nl
of 0164 630100 (’s avonds na 2100 uur).
Dankzij financiële bijdragen van onze sponsoren wordt het merendeel van
de opbrengst van dit evenement ter beschikking gesteld aan de “Sahana Lanka
foundation”. Deze organisatie, die zich inzet voor de zorg van Tsunami
kinderwezen in Sri Lanka, wordt door Lions Steenbergen en haar zusterclub in
Colombo Sri-Lanka gesteund.
Lions
Steenbergen
Email
– steenbergen@lions.nl
Leendert van Halst – 0164 630100
Leon Vermunt – 0165 378163
Langs de grens
van West-Brabant met Zeeland en Vlaanderen ligt een opvallend landschap: De
Brabantse Wal. De hoge, met bos bedekte, zandgronden gaan hier plotseling over
in de lager gelegen zeekleipolders. Het meest opvallend is de steile rand, een
monument van aardkundige waarde. De steile band slingert van Ossendrecht langs
Hoogerheide, Woensdrecht en Bergen op Zoom tot voorbij Halsteren. Tot hier
kwamen vroeger de Schelde en de zee. De wandelaars en fietsers hebben vanaf deze
hoge rand prachtige vergezichten over de polders. De recreant vindt er een
aangenaam verblijf. De fijnproever kan er heerlijk genieten van streekproducten
zoals de aardbeien, ansjovis, walbier en natuurlijk de voortreffelijke Brabantse
Wal Asperge. De zanderige grondsoort is uitermate geschikt voor asperges. Reeds
rond 1685 werden al asperges geteeld op de Brabantse Wal. De asperge uit deze
streek onderscheidt zich van andere asperges door de unieke licht zilte smaak.
De smaak wordt ontwikkeld door de combinatie van zuiver grondwater van de
Kalmthoutse Heide en de zilte zeelucht die meegedragen wordt met de westenwind
vanaf de Oosterschelde.
Een twaalftal
telers in de regio Steenbergen tot en met Ossendrecht hebben zich verenigd in de
telersvereniging de Brabantse Wal. Gezamenlijk bezitten ze een areaal van 25
hectare en produceren 70% van de Brabantse Wal Asperges. De telersvereniging
teelt volgens de hoogste hygiëne- en milieu eisen en levert daarmee een uniek
culinair hoogtepunt: het streekproduct de Brabantse Wal Asperge !
De naam “de
Mattemburgh” is afkomstig van de weduwe Maria van Mattemburgh, echtgenote van
P.J. Kuypers, die het landgoed in de Franse Tijd van de staat kocht. Na diens
overlijden stichtte de weduwe in 1874 de gelijknamige villa. In 1970 werd het
landgoed eigendom van de graaf De Chambure die het aan de Stichting Brabants
Landschap schonk. De tuin werd tussen 1843 en 1878 in verschillende fasen
aangelegd in verschillende stijlen. Het landgoed is kleinschalig waarbij de
natuur grotendeels haar gang gelaten wordt.
In mei 2005 wordt in de Orangerie behorende bij het landgoed een
restaurant geopend.
De Lions club
Steenbergen en omstreken organiseert op zaterdag 21 mei een uniek Asperge
festijn: de Dag van de Brabantse Wal Asperge. Reeds in de middag (1630 uur)
wordt u verwacht op landgoed Mattemburgh (Bergen op Zoom) in Restaurant de
Orangerie voor de koffie. Direct na de koffie vertrekken we voor een rondleiding
in een telersbedrijf gevolg met een bezoek aan de grootste geautomatiseerde
Asperge schil- en sorteer machine op de Brabantse Wal.
Na deze rondleiding vertrekken we naar
Restaurant de Orangerie voor het Hoogtepunt van de avond: een viergangen diner
inclusief wijn (2 glazen).
Lions Club
Steenbergen is in samenwerking met de Asperge Telersvereniging “De Brabantse
Wal” eind 2004 gestart met de organisatie van de “Dag van de Brabantse
Asperge”. De Lions uit Steenbergen dragen de Brabantse Wal Asperge een warm
hart toe en verwachten via de organisatie van de “Dag van de Brabantse
Asperge” de bekendheid van dit unieke en smaakvolle streekproduct verder te
promoten. Door middel van sponsering door het bedrijfsleven op en rond de
Brabantse Wal wordt het mogelijk de kosten van het diner te dekken en het
overgrote deel van de opbrengst ten goede te laten komen aan het goede doel:
Opbouw Sri Lanka.
Lions
Steenbergen sponsort samen met haar zuster club Lions Colombo Torrington de
SAHANA LANKA FOUNDATION die zich inzet voor herbouw van Sri Lanka na de Tsunami
ramp. Met name de zorg voor kinderen die door de ramp ouderloos zijn geworden
krijgt bij deze stichting prioriteit. Uw E55,- per persoon bijdrage voor het
diner komt vrijwel geheel ten goede aan het goede doel.
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() |
||||||||
![]() |