Tempura

Voor 4 personen

Ingrediënten

8
100 gram
20
4
300 gram
150 gram
220  centiliter
1,5 liter
1 bosje

150 ml
30 ml

40 ml


 

Witte asperges
Shi-i-takes
Peultjes
Lenteuitjes
Grote Gamba's
Tempura-meel
Ijskoud bronwater
Zonnebloemolie
Radijs
Zeezout


Voor de dipsaus:

Dashi (of vissaus)
Mirin zoete rijstwijn (of sherry)
Japanse sojasaus

Voorbereiding  
Verwijder kontjes van de asperges, schil zorgvuldig, snijd in drieën en bewaar in koud water. Verwijder harde steeltjes van de shi-i-takes, wrijf schoon met keukenpapier en maak met scherp mesje een kruisje bovenop de hoed. Was peultjes, snijd puntjes eraf en trek draden weg.
Verwijder hard buitenste blad en het donkerste groen van lente-uitjes. Verdeel ze in 3 gelijke stukken. Kerf tot 2/3e in, draai kwartslag en kerf nogmaals, zodat kwastjes ontstaan. Pel gamba's, maar laat staartjes zitten. snijd rug in en verwijder donker spijsverteringskanaaltje. 
Verwarm ingrediënten voor sojadip in steelpannetje en laat tot de helft inkoken.

Bereiding

Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan of liever een gietijzeren wok tot 170 graden. Doe de tempurameel en ijskoud bronwater in mengkom en roer kort met eetstokjes zodat een een yoghurtachtig beslag mét klontjes ontstaat.

Haal hier één voor één de drooggedepte aspergestukjes doorheen en laat ze in de hete olie glijden en frituur tot ze lichtbruin en beetgaar zijn (2 á 3 minuten). Schep eruit met draadschep en laat uitlekken op keukenpapier in vergiet 

Bak zo ook lente-uitjes (2 min.), peultjes (1 min) en shi-i-takes (1 min.). Haal garnalen door beslag en frituur 1 á 2 min, tot ze roze kleuren.

Presentatie

Schik alles op een voorverwarmde, grote platte schaal en bestrooi met zeezout. Garneer met rauwe radijsjes en zet midden op tafel. Geef ieder een bakje sojadip.

Lekker met een glas frisse wijn bijv. Maçon

Tip

Laat een paar drupples beslag in de olie vallen om te controleren pf het heet genoeg is. Vormt het gelijk een knapperig bolletjes, die blijven drijven, dan is het goed.

 

Vorige Startpagina Terug Volgende

Laatst gewijzigd op: 18-03-07
©Siejokee 2001