Voor
4 personen
|
Ingrediënten
8
100 gram
20
4
300 gram
150 gram
220 centiliter
1,5 liter
1 bosje
150 ml
30 ml
40 ml
|
Witte asperges
Shi-i-takes
Peultjes
Lenteuitjes
Grote Gamba's
Tempura-meel
Ijskoud bronwater
Zonnebloemolie
Radijs
Zeezout
Voor de dipsaus:
Dashi (of vissaus)
Mirin zoete rijstwijn (of sherry)
Japanse sojasaus
|
|
Voorbereiding
Verwijder kontjes van de asperges, schil
zorgvuldig, snijd in drieën en bewaar in koud water. Verwijder harde
steeltjes van de shi-i-takes, wrijf schoon met keukenpapier en maak met
scherp mesje een kruisje bovenop de hoed. Was peultjes, snijd puntjes
eraf en trek draden weg.
Verwijder hard buitenste blad en het donkerste groen van lente-uitjes.
Verdeel ze in 3 gelijke stukken. Kerf tot 2/3e in, draai kwartslag en
kerf nogmaals, zodat kwastjes ontstaan. Pel gamba's, maar laat staartjes
zitten. snijd rug in en verwijder donker spijsverteringskanaaltje.
Verwarm ingrediënten voor sojadip in steelpannetje en laat tot de helft
inkoken.
|
|
|
Bereiding
Verhit de zonnebloemolie in een frituurpan
of liever een gietijzeren wok tot 170 graden. Doe de tempurameel en
ijskoud bronwater in mengkom en roer kort met eetstokjes zodat een een
yoghurtachtig beslag mét klontjes ontstaat.
Haal hier één voor één de drooggedepte aspergestukjes doorheen en
laat ze in de hete olie glijden en frituur tot ze lichtbruin en
beetgaar zijn (2 á 3 minuten). Schep eruit met draadschep en laat
uitlekken op keukenpapier in vergiet
Bak zo ook lente-uitjes (2 min.), peultjes (1 min) en shi-i-takes (1
min.). Haal garnalen door beslag en frituur 1 á 2 min, tot ze roze
kleuren.
|
Presentatie
Schik alles op een voorverwarmde,
grote platte schaal en bestrooi met zeezout. Garneer met rauwe radijsjes
en zet midden op tafel. Geef ieder een bakje sojadip.
Lekker met een glas
frisse wijn bijv. Maçon
|
Tip
Laat een paar drupples beslag in
de olie vallen om te controleren pf het heet genoeg is. Vormt het gelijk
een knapperig bolletjes, die blijven drijven, dan is het goed.
|
|
Laatst
gewijzigd op: 18-03-07
©Siejokee 2001
|