Baliemvallei 1998

 

 Zojuist geland bij Wamena, (hoogte 1500 m) de atmosfeer voet hier anders aan, we zullen merken dat het, vooral s'morgens, hier koeler is.

Naar de markt in Wamena komen de Dani vrouwen van ver uit de omgeving lopen om hun producten te verkopen.

Deze kleine rivier stroomt ten zuiden van Wamena in de Baliemrivier. Let op de laag hangende bewolking, deze zorgt er vaak voor, dat er niet geland kan worden in de vallei.

Naast de grote hangbruggen zijn er ook veel kleine overgangen zoals deze. De Dani lopen er met gemak over, ook de vrouwen met hun volle draagnetten, wij voetje voor voetje.

De hoge Dani uitkijkpost, in vroeger tijden hard nodig, nu bemand voor ons.

Het heet maken van de stenen voor de smoorkuil op een groot houtvuur. Nu kunnen de stenen nog met de handen opgepakt worden. Als ze straks heet zijn, maken de Dani gebruik van gespleten stokken om de stenen op te pakken.

Terwijl de mannen de hete stenen aandragen, plaatsen de vrouwen hun groenten in de smoorkuil. Afgewisseld met bananen bladeren wordt de kuil laag voor laag gevuld. Als laatste komt het varkensvlees er op. Daarna wordt met het, onder uit de kuil uitstekende lange gras, de kuil afgesloten. Nog enkele stenen er op en dan enige uren smoren.

De groep Dani brengt ons terug naar het wachtende busje. Spontaan beginnen de kinderen het oud Hollandse liedje "Vader Jacob slaapt gij nog te zingen"........

volgende                         index