Wist u dat ...

... in de natuurlijke omgeving van de Zantedeschia aethiopica een kikkertje leeft, welke zich in de bloem verstopt om de insecten te vangen welke de bloem komen bestuiven. De kleur van dit kikkertje verandert mee met de kleur van de bloem. Het kikkertje heeft een lichte huidskleur als de bloem wit is. Als de bloem veroudert en bruin wordt verkleurt het kikkertje ook naar bruin. Het kikkertje heet in Zuid Afrika de 'Arum lily frog'. 

                                                               

Ook zijn er krabspinnen (Thomisus) aanwezig in de natuurlijke omgeving van Zantedeschia albomaculata. De spinnetjes maken geen web, maar verstoppen zich in de bloem om de insecten te vangen, welke de bloemen komen bestuiven. Kenmerkend voor de 'Flower crab spider' is dat de voorste poten langer zijn dan de overige poten. Daarnaast kan de kleur van de spin veranderen met de kleur van zijn omgeving, van wit tot geel tot pink.

                                                     

 

... Zantedeschia’s beschermde planten zijn?

In Zuid Afrika komen de meeste soorten voor van Zantedeschia. Verschillende van deze soorten zijn beschermd, omdat de populatie van deze soorten sterk af neemt. Dit wordt bijna altijd veroorzaakt door de mens. Zo is er in het gebied van de gele soorten Zantedeschia een enorme toename van mijnbouw, waardoor deze soorten bedreigd worden. 

Alle knollen, potplanten en snijbloemen welke in de handel verkrijgbaar zijn komen niet uit de natuur. Alles is in cultuur geteeld en gegroeid van cultivars welke door veredelaars ontwikkeld zijn. De schade aan de natuurlijke populatie wordt hierdoor tot een minimum beperkt.