Vragen 

Er zijn nog veel vragen over de Calla of Zantedeschia.

Onderstaand staan de meest gestelde vragen weergegeven en de antwoorden hierop.

1. Wat is het verschil tussen een Zantedeschia en een Calla Lily?

Calla Lily is de engelse benaming voor Zantedeschia. De naam Calla Lily wordt in het normale gebruik vaak afgekort als Calla. Dit is eigenlijk niet correct, omdat calla de benaming is voor een andere plant uit dezelfde familie.

Echter de naam Calla is wereldwijd al zo sterk ingeburgerd voor de Zantedeschia dat het bijna niet meer mogelijk is om dit terug te draaien.


2. Is de witte aronskelk ook een Zantedeschia?

De witte aronskelk welke al heel lang gebruikt wordt als grafbloem is ook een Zantedeschia. Om precies te zijn: Zantedeschia aethiopica. Echter er zijn wel verschillen met de gekleurde zomerbloeiende Zantedeschia’s.

Zantedeschia aethiopica bloeit in Nederland in de kas in het voorjaar tot aan het begin van de zomer. De gekleurde zomerbloeiende Zantedeschia’s bloeien in de kas in Nederland vanaf half maart tot en met begin november.

Daarnaast is er een verschil in de ondergrondse plantendelen van beide typen. De witte aronskelk vormt een wortelstok, en de gekleurde zomerbloeiende soorten vormen een grote platte knol.

3
. Hoe wordt de Zantedeschia gekweekt?
Van oorsprong komt de Zantedeschia uit gebieden waar het bijna nooit vriest, daarom wordt de Zantedeschia in Nederland gekweekt in kassen. De knollen of wortelstokken worden in een pot geplant. Na de beworteling wordt de plant in de kas gezet bij een temperatuur van ongeveer 15 °C. Voor de snijbloementeelt worden de knollen meestal direct in de grond in de kas geplant. In de zomer wordt er ook buiten geteeld in Nederland.

Na 60 tot 90 dagen kunnen de potplanten of snijbloemen bloeien.


4
. Kan ik de Zantedeschia in de zomer op mijn terras zetten?
Een potplant kan heel goed in de zomer buiten op het terras of balkon gezet worden, de buitentemperatuur moet dan wel minimaal 10 °C zijn.

5. Kan ik de Zantedeschia in de zomer buiten in de tuin planten?
Een Zantedeschia kan heel goed in de zomer buiten in de tuin geplant worden, de buitentemperatuur moet dan wel minimaal 10 °C zijn. Zorg er wel voor dat bij het planten de wortels niet beschadigd worden en geef de eerste dagen voldoende water om het plantgat heen om de wortels te stimuleren zich buiten de oorspronkelijk kluit potgrond te ontwikkelen.

Ook is het mogelijk om in het voorjaar bij een tuincentrum knollen te kopen en deze in de tweede helft van april buiten in de tuin te planten. Plant de knollen wel voldoende diep. De Zantedeschia vormt de wortels boven op de knol. Zorg daarom voor ongeveer 7 tot 10 cm. grond boven de knol. Onder Nederlandse omstandigheden duurt het meestal 80 tot 100 dagen alvorens een Zantedeschia buiten in bloei komt.


6. Wat is de juiste temperatuur voor mijn Zantedeschia?
Omdat de Zantedeschia uit Afrika komt houdt hij niet van temperaturen beneden 10 °C. Lage temperaturen tot vlak boven het vriespunt zal de plant wel overleven, maar moet men toch zien te vermijden.

Een maximum temperatuur van 30 °C is echter geen probleem voor hem. (Let dan wel even op dat de plant meer water nodig heeft bij hoge temperaturen). In de natuur overleeft de plant zelfs temperaturen welke de 35°C graden ruim overstijgen.

7. Hoeveel plantenvoeding moet ik geven en hoe vaak?
Om de plant sterk en gezond te houden is het aan te raden om één keer in de twee weken kamerplantenvoedsel aan het water toe te voegen.

8. Kan ik bladeren van de plant snoeien?
U kunt een Zantedeschia snoeien. Onder normale omstandigheden is dit niet nodig. Een gekleurde Zantedeschia sterft jaarlijks af en vormt het volgende seizoen weer nieuwe bladeren. Bij een Zantedeschia aethiopica van enkele jaren oud kan het wel een voor komen dat de plant wel erg robuust wordt. Snij dan de oudste bladeren af. Hierdoor krijgen jonge scheuten, welke zich naast de oude plant ontwikkelen meer ruimte en licht om te groeien. Dit doet u als volgt: U snijdt de bladeren enkele centimeters boven de grond af. Het resterende deel van het blad wat blijft zitten sterft dan geleidelijk vanzelf af, zal verteren en weer als voedsel dienen voor de plant.
 
9. Hoe groot wordt de plant van mijn Zantedeschia?
Dit is onder andere afhankelijk van het soort of van het ras, maar ook de standplaats speelt een rol. Zantedeschia aethiopica wordt meestal groter dan de gekleurde zomerbloeiende soorten. Echter hier zijn ook weer uitzonderingen op.

De kleinste potcultivars zijn ongeveer 30 cm hoog en de langste snijbloemen kunnen zelfs wel eens langer dan 1,50 meter worden.

Er zijn bloemen bekend met een diameter van 2 cm., maar ook met een diameter van 15 cm. 

10. Is de Zantedeschia giftig?
Tot nu toe zijn er mij geen gevallen bekend van vergiftiging door Zantedeschia bij mensen. Wel is bekend dat het sap van de plant in sommige gevallen huidirritatie heeft veroorzaakt. Raadpleeg uw huisarts in geval van twijfel.

Ondanks dat de lokale bevolking in Zuid Afrika de plant of delen van de plant gebruikt voor medicinale doeleinden raden wij u af hiermee te gaan experimenteren.

11. Welke soorten of cultivars van Zantedeschia zijn geurend?

Er is een tweedeling te maken in geurend en niet-geurende Zantedeschia’s. Gemakshalve kunnen we stellen dat alle gekleurde zomerbloeiende Zantedeschia’s welke van knollen groeien niet geuren, en dat de voorjaarsbloeiende witte aronskelken (Zantedeschia aethiopica) wel geuren. De ene cultivar van Zantedeschia aethiopica geurt sterker dan de ander. Ook speelt het klimaat een rol bij de sterkte van de geur.

In de natuur bestaat er nog een andere soort, Zantedeschia odorata genoemd, welke een sterke geur heeft die het beste te omschrijven is als een freesia-geur. Echter deze soort is zeer moeilijk in cultuur te telen en wordt daarom niet in de handel aangeboden. 

12. Hoe moet ik mijn Zantedeschia potplant verzorgen?

Hiervoor verwijzen wij u naar de verzorgingstips elders op deze website. Voor de gekleurde zomerbloeiende soorten of voor de Zantedeschia aethiopica. 

13. Hoe moet ik de snijbloemen verzorgen?

Hiervoor verwijzen wij u naar de verzorgingstips elders op deze website. 

14. Kan ik het blad van de plant gebruiken als decoratiegroen?

Het blad van bijna alle Zantedeschia’s is op water niet goed houdbaar en de bladeren zullen dus snel verouderen en geel worden. Er zijn een klein aantal cultivars welke wel beschikken over goed houdbaar blad.

Een onlangs geïntroduceerde cultivar met goed houdbaar blad, welke bovendien ook nog beschikt over zeer decoratieve bladspikkels is de Zantedeschia aethiopica Elegance ®.

Er zijn zeer mooie bloemstukken te maken met zowel blad als bloem van Zantedeschia. 

15. Mijn plant huilt. Wat is dit?

Als een Zantedeschia veel water krijgt toegediend dan zal de plant dit overtollige vocht uitscheiden via de punten van de bladeren. Dit verschijnsel heet: gutteren. Eigenlijk een teken van goede groeikracht en gezonde wortels. Geef de plant iets minder water in het vervolg en het ‘huilen’ zal vanzelf weer stoppen. Soms zijn de druppels wat kleverig. Deze druppels kunnen soms vlekken veroorzaken. 

16. Mijn plant heeft spikkels op de bladeren. Wat is dit?

Bladspikkels zijn een bekend verschijnsel bij Zantedeschia. De plant is beslist niet ziek. Er zijn cultivars met en zonder bladspikkels. Soms heeft een cultivar veel spikkels op het blad, terwijl een andere cultivar maar enkele spikkels heeft.

De bladspikkels verhogen de decoratieve waarde van de plant.