Verzorging snijbloemen

Een Zantedeschia is een sterke bloem. In de natuur kunnen ze zelfs onder extreme omstandigheden in bloei komen, zich door insecten laten bestuiven en zaad vormen. Binnenshuis zijn de omgevingsfactoren voor de Zantedeschia totaal anders dan in de natuur. Tijdens de teelt van de bloemen zijn ze hier goed op voorbereid, maar toch zijn er een aantal tips, waardoor u meer plezier heeft van uw bloemen. 

Het vaasleven van de bloemen van Zantedeschia’s is bijzonder goed te noemen. Een tulp of iris heeft soms een vaasleven van maar 5 dagen. Een Zantedeschia heeft een vaasleven wat uiteenloopt van 1 tot 6 weken. De witte aronskelk heeft een vaasleven van 1 á 2 weken. De gekleurde Zantedeschia’s hebben een vaasleven wat op kan lopen tot 3 tot 4 weken, afhankelijk van de cultivar. De groen/witte cultivars 'Grace' ®  en  'Nuance' ® hebben ten opzichte van de witte aronskelk wel een vaasleven van 3 tot 6 weken. Uitschieters tot 8 weken komen zelfs ook voor. 

Temperatuur

Een Zantedeschia gedijt het beste bij een temperatuur boven de 10 °C. In de meeste huiskamers is het echter nooit zo koud. Extreem hoge temperaturen, boven de 30 °C verkorten wel het vaasleven. 

Bloemenhandelaren en detaillisten doen er goed aan de bloemen niet op te slaan in een koelcel bij een temperatuur kouder dan 8°C.

Schoon water

Een bloem van de Zantedeschia doet het zeer goed op schoon leiding- of regenwater. Er is geen snijbloemenvoedsel nodig om de houdbaarheid van de bloemen te behouden. Een klein scheutje chloor in het water kan de vervuiling van het water in de vaas tegen gaan. In vuil water is de ontwikkeling van bacteriën groter dan in schoon water. De bacteriën dringen de onderkant van de steel binnen en bemoeilijken het vermogen van de steel om water op te nemen.

Standplaats
Een vaas met bloemen kan zowel op een lichte als op een donkere plek staan. Zorg er wel voor dat als de bloemen tijdens de hete zomermaanden in het directe zonlicht worden geplaatst het water in de vaas niet te warm wordt. In warm water kunnen bacteriën zich sneller ontwikkelen en mogelijk de onderkant van de steel binnendringen, waardoor het vaasleven ernstig verkort kan worden.