Verzorging potplanten (gekleurde Zantedeschia’s)

 

Een Zantedeschia is een sterke plant. In de natuur kunnen ze zelfs onder extreme omstandigheden overleven. In de kas of binnenshuis zijn de omgevingsfactoren voor de Zantedeschia totaal anders dan in de natuur. Tijdens de teelt van de planten zijn ze hier wel gedeeltelijk op voorbereid, maar toch zijn er een aantal tips, waardoor u meer plezier heeft van een Zantedeschia.

Standplaats
Een Zantedeschia kan zowel in de schaduw als in direct zonlicht staan. Zowel binnen als buiten in de tuin,op het terras of het balkon. Een lichte plaats heeft wel de voorkeur. Zorg er wel voor dat als de plant in het directe zonlicht wordt geplaatst tijdens de hete zomermaanden de plant over voldoende water kan beschikken.

Watergift
Hoe lichter de plant staat, hoe meer water hij nodig heeft. De watergift moet dus op de standplaats worden aangepast. Belangrijk is ook om de plant regelmatig water te geven, bij voorkeur onder in de pot of op een schotel en zorg ervoor dat de potkluit nooit helemaal uitdroogt. De potkluit mag beslist niet doorweekt zijn met water. De knol zal dan gaan verrotten en de plant sterft binnen enkele dagen.

's- Zomers een douche in de vorm van een regenbui wordt door de Zantedeschia op prijs gesteld. Zoiets gebeurt in de natuur immers ook.

Voeding
Om de plant sterk en gezond te houden is het aan te raden om één keer in de twee weken kamerplantenvoedsel aan het water toe te voegen. Ook hier geldt: regelmaat is belangrijk!

De Zantedeschia blijft doorgroeien
Dit is te zien aan de jonge, iets lichter gekleurde bladeren die uit het hart van de plant komen of aan de jonge scheuten welke naast de plant uit de grond komen. De stelen van de oudere bladen zullen verder strekken en de planten zullen hierdoor hoger worden. Dit is een natuurlijk proces zoals dat bij veel knolgewassen na de bloei gebeurt. De plant is zich verder aan het ontwikkelen om voldoende voedingsstoffen op te bouwen voor het volgende seizoen.

Volgend jaar weer bloei
Stop ongeveer 6 weken na het einde van de bloei met water geven en laat de plant op een lichte zonnige plaats afsterven. De ondergrondse knol zal voedingsstoffen uit de plant onttrekken en in de knol opslaan voor het volgende groeiseizoen. Als de plant volledig is afgestorven kunt de pot op een koele plaats wegzetten (bij voorkeur rond de 5 tot 15 graden Celsius). De knol blijft in de pot beschermd door zijn oude potgrond en dit voorkomt uitdroging van de knol.

 

 

Na een groeiseizoen heeft de Zantedeschia alle voedingsstoffen uit de potgrond opgenomen. Daarom kan de Zantedeschia het erg waarderen wanneer hij in het voorjaar een nieuw portie potgrond krijgt. Plant de knol bij het verpotten in een grotere pot. Verpakte potgrond voor kamerplanten is goed bruikbaar. Om een goede drainage te garanderen legt men een potscherf, of iets van gelijke vorm, onder in de pot met de bolle kant naar boven. Zorg er voor dat er minimaal 7 cm. grond boven op de knol ligt. De knol ontwikkeld namelijk de nieuwe wortels aan de bovenzijde van de knol.


Geef na het verpotten de eerste keer gemiddeld tot veel water om de wortelontwikkeling tot stand te brengen. Vervolgens gaat u over op regelmatig water geven in normale hoeveelheden, bij voorkeur onder in de pot of schotel.


Let op: door het overpotten zal de plant wel flink gaan groeien. Kies daarom voor een grotere pot. Het is ook mogelijk om de knol na de vorstperiode buiten in de tuin te planten of de pot buiten op het terras of balkon te zetten. Hierdoor blijft de plant meestal wat korter en steviger.

Aantal bloemen
De gekleurde Zantedeschia's vormen het ene jaar de nieuwe scheuten welke het daaropvolgende jaar in bloei kunnen komen. Omdat de omstandigheden waaronder de plant groeit per seizoen kunnen variëren zal daarom ook het ene jaar de plant meer bloemen produceren dan een ander jaar. Een grote knol zal ook meer bloei geven dan een kleine knol. Er is ook een groot verschil waarneembaar tussen diverse cultivars.

Zelfs zonder bloemen kan een Zantedeschia al een sieraad zijn in uw tuin of op het terras. Veel cultivars hebben mooie gespikkelde donkergroene bladeren in vele vormen. Van lancetvormig, speervormig tot hartvormig.