Herkomst 

Zuid Afrika

De Zantedeschia heeft zijn oorsprong in Afrika. De meeste soorten komen alleen in Zuid-Afrika voor. De zomerbloeiende soorten (Zantedeschia aestivae) komen voor in delen van Zuid-Afrika, waar de winters droog zijn en in het voorjaar de eerste regen de knollen opnieuw laat uitlopen. Vervolgens bloeien de planten in de zomer.  

 

knol van Z.aestivae

 

De aronskelk (Zantedeschia aethiopica) komt het meeste voor in gebieden waar gedurende het gehele jaar sprake is van regenval. Deze soort kan evergreen zijn. Onder langdurig droge en warme omstandigheden gaat deze soort ook in rust. Met name deze soort komt ook in andere werelddelen in het wild voor. Echter deze is door de mens verspreid en de Zantedeschia is vervolgens verwilderd.

    

Z.aethiopica nabij Pietermauritsberg

De aronskelk is in de 17e eeuw al vanuit Zuid Afrika naar Europa gebracht. In 1697 is de eerste illustratie gemaakt van een Arum aethiopicum door Commelin. Dit was de Zantedeschia aethiopica.  Deze Zantedeschia, in de volksmond aronskelk genoemd, is wellicht een van de bekendste soorten. Ze heeft een sierlijk uiterlijk door de zeer wijd open komende bloemen, welke prachtig mooi wit zijn. Ook is er een zachtroze cultivar en een groen met witte cultivar verkrijgbaar. Het blad is speervormig en meestal groot en donkergroen. Nieuw zijn een aantal cultivars welke decoratieve spikkels op de bladeren hebben. Van alle Zantedeschia’s die aangevoerd worden op de Nederlandse bloemenveilingen is ongeveer 15% van de soort Zantedeschia aethiopica.

Soorten en maten
Er zijn Zantedeschia’s in vele soorten en maten. Er zijn in de laatste jaren veel nieuwe cultivars op de markt zijn gebracht. De soorten en cultivars verschillen soms erg van elkaar. Sommige dragen zeer wijd open komende bloemen andere kleine smalle bekervormige bloemen. Tevens is er een zeer grote verscheidenheid in kleuren. Van wit, roze, paars tot bijna zwart. En geel, oranje en rood. Er zijn zelfs cultivars met groene bloemen. Eigenlijk is alleen de kleur blauw niet aanwezig.