A  t  e  l  i  e  r    •   C  h  e  r  u  b  i  j  n
f o r    t h a t    s p e c i a l    t o u c h !
HOME HISTORIC COSTUMES FAIRS WORKSHOPS CONTACT

 PRODUCTS

 tea & herbal
  infusions
 handmade soap
 incense:
  resins & herbs
    ◦ Products
    ◦ Information
    ◦ Workshops

Zweeds Kruidenbitter Recept.

Kruidenbitter is een drankje dat al eeuwen lang gebruikt wordt. Al van voor de jaartelling zijn er recepten bekend van kruidenbitters in diverse uitvoeringen. De Romeinen maakten gebruik van een middeltje dat Theriak genoemd werd. Hoogwaardigheidsbekleders die vreesden voor een aanval op hun leven met vergif namen deze Theriak dagelijks in.

Een van de bekendste bewaard gebleven theriak recepten is die van Andromachi de Oude. Dit recept van 64 ingrediënten bevat naast zeer heilzame kruiden diverse giftige soorten zoals bijvoorbeeld Pijpbloem. Deze werden gebruikt omdat een zeer kleine dagelijkse dosis iemands vatbaarheid voor vergiftiging zou verminderen.

Onder invloed van steeds verbeterde kruiden kennis verdwenen een aantal van de giftige ingrediënten uit de recepten. Ook Opium was een belangrijk bestanddeel dat tegenwoordig uit de receptuur weggelaten wordt. De 18e eeuwse arts Kristian Hendrik Hjarne heeft het huidige recept voor kruidenbitter neergeschreven. Hij studeerde medicijnen in Uppsala en Parijs en bracht het zelfs tot hofarts in Zweden. Dit recept was gebaseerd op Theriak en zelf noemde hij het Elixer ad Longam Vitam. Maar vooral de simpele benaming Zweeds Kruidenbitter is blijven hangen.

Het recept :

10 gram Aloë – Aloe vera
10 gram Sennablad – Senna casia
10 gram Kamfer – Cinnamomum camphorum
10 gram Grote Engelwortel – Angelica Archangelica
10 gram Rabarberwortel – Rheum palmatum
10 gram Zitterwortel – Curcuma zedoaria
10 gram Manna – Fraxinus ornus
10 gram Venetiaanse Theriak
5 gram Mirre – Commiphora malmol
5 gram Zilverdistelwortel – Carlina Acaulis
0,2 gram Saffraan – Crocus sativus

Bereiding :

Het heeft de voorkeur om de diverse ingrediënten fijn te maken, zo kunnen ze beter trekken. Dit geldt vooral voor de wortels en het blad. Wrijf ze fijn in een vijzel of stop ze in een stoffen zakje en sla er met een hamertje op als u geen vijzel heeft. De andere ingrediënten lossen vanzelf op.

De ingrediënten kunnen toegevoegd worden aan jenever, brandewijn of een andere sterke drank van 38% tot 40%. Op kamertemperatuur wegzetten en dagelijks goed schudden. Na 14 dagen kan het kruidenbitter gebruikt worden. Men kan deze echter jaren lang bewaren en hoe langer het kruidenbitter trekt hoe sterker en geneeskrachtiger het wordt.

Gebruik :

3 keer daags 1 theelepel

Kruidenbitter kan voor zeer uiteenlopende kwalen gebruikt worden. Het is sterk bloedzuiverend en kan goed gebruikt worden bij reumatoďde artritis en vermoeidheid. Ook bij diverse maag-en darmproblemen en na zwaar tafelen kan kruidenbitter toegepast worden. Echter niet bij diarree omdat het de diarree aanval versterkt. Als de smaak niet bevalt kan men het kruidenbitter toevoegen aan kruidenthee of sinaasappelsap.

De Ingrediënten :

Aloë • Aloe vera

Aloe vera is een vetplant met heel sappige bladeren. De gel uit het binnenste van het blad wordt gebruikt als vochtinbrenger. Ook uit de groene delen van het blad kan men een sap halen. Na het indrogen geeft dit een zwarte substantie. Deze kan gebruikt worden bij huidproblemen zoals eczeem of zonnebrand. Er zitten ook kanker werende bestanddelen in. Het heeft een bittere smaak en geeft veel rook als men het als een wierook brandt.

Sennablad • Senna casia

Senna wordt al eeuwenlang als laxeermiddel gebruikt. Zowel de bladeren als de peulen reinigen en stimuleren de darmen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden tijdens het vasten. Met Senna kunnen ook inwendige wormen verdreven worden. Als drank kan Sennablad een stimulerende werking hebben.

Kamfer • Cinnamomum camphora

Natuurlijke Kamfer korrels zijn de kristallen uit de olie van de Cinnamomum camphora struik.. De beste kwaliteit heet Borneol Kamfer en dan is er nog de Japanse en Chinese soort. Kamfer werkt verkoelend en is reinigend, ook bij wondontstekingen en zweren. Omdat men het vroeger gebruikte tegen uitslag, hete gezwellen en puisten kon het ook ingezet worden tegen de pest. Het heeft een typische lucht die mensen als verfrissend ervaren maar die door insecten vermeden wordt. Vandaar dat men vroeger Kamfer tussen kleding legde tegen de motten.

Grote Engelwortel • Angelica archangelica

Engelwortel is een tweejarige schermbloemige plant met holle stengels. Vroeger kwam de plant wel voor in vochtige gebieden maar tegenwoordig is hij vrij zeldzaam geworden. Volgens de overlevering heeft een Engel verteld dat deze plant als geneesmiddel tegen de pest kon worden gebruikt. Engelwortel is aardend, het geeft kracht en zelfvertrouwen. Het is gunstig voor de zenuwen en geeft energie. De wortel wordt gebruikt bij maag- en darmaandoeningen en werkt laxerend.

Rabarberwortel • Rheum palmatum

We kennen de Europese Rabarber als een plant met eetbare bladstelen. Hier wordt echter de Russische Rabarber bedoeld. Bij andere Rabarber soorten bevindt zich een giftige stof in de wortels. De Russische Rabarber kan inwendig gebruikt worden bij chronische verstopping, maag-en darmproblemen en bij een gebrek aan eetlust. Het reinigt de lever en wordt gebruikt tegen ontstekingen, ook als kompres. Met de wortel kan roest verwijderd worden en ze geeft een gele kleurstof.

Zitterwortel • Curcuma zedoaria

Curcuma heeft een aromatische wortel die smaak en kleur geeft aan curry poeders. De wortel stimuleert de circulatie en geneest blauwe plekken. Het versterkt de galblaas, voorkomt stollingen, zuivert de lever en helpt bij de vet verbranding. Verder is het ontstekingsremmend. De wortel heeft een kamfer achtige geur en er wordt een etherische olie uit gewonnen voor de parfum industrie.

Manna • Fraxinus ornus

Er bestaan diverse soorten Manna. Zoals korstmossen, distelkorrels en een fijne soort wierook. In dit recept is de Manna van een boomsoort gebruikt. Het is het zoete sap van de boom dat uit de stam zweet. Onder invloed van lucht en zon ontstaan er kleine belletjes in en krijgt het geheel een schuimig karakter. Als dit gedroogd is, is het zeer luchtig en licht en kan dan met de wind meegevoerd worden naar elders. Toen het volk van Israël dit voor het eerst uit de lucht zag vallen zei men : Manhu? (wat is dat?) En zo komt Manna aan zijn naam. Manna wordt gebruikt bij luchtwegproblemen, het drijft de gal uit, werkt koortswerend en is een mild laxeermiddel. Men gebruikte het ook tegen zweren en zwellingen.

Venetiaanse Theriak • Theriaca

Theriak is de benaming voor diverse eeuwenoude kruiden recepten. Het gebruik ervan gaat terug tot het begin van de geneeskunde. Er bestaat een theriak recept van Andromachi de Oude met wel 56 ingrediënten. Waaronder ook zeer giftige. Men geloofde destijds dat het regelmatig innemen van gifstoffen kon beschermen tegen vergiftiging.

De Venetiaanse Theriak is een simpeler en niet giftig mengsel zoals het niet alleen in de middeleeuwen maar ook tegenwoordig nog gebruikt wordt. Het bestaat uit: Grote Engelwortel, Valeriaan, Kaneel, Zitterwortel, Mirre, Kardemom en ijzersulfaat. Theriak kan gebruikt worden om te ontgiften.

Myrrhe • Commiphora Myrrha

Myrrhe is de hars van een doornige struiksoort die vooral in het Midden Oosten voorkomt. Deze hars vormt druppeltjes langs de stam en takken van de struik en deze kunnen geoogst worden. Myrrhe is bekend uit de bijbel als een van de giften die de drie wijzen voor het Jezus-kindje mee brachten.

De Hars kan medicinaal gebruikt worden. Het heeft antiseptische eigenschappen en werkt wond afdichtend. Opgelost in alcohol kan het over wonden uitgewreven worden.Het reinigt de wond maar werkt tevens als een soort pleister, zodat er geen nieuwe verontreinigingen in de wond kunnen komen. Ook wordt myrrhe in tandpasta’s gebruikt.

Als wierook gebrand geeft de reinigende Myrrhe een volle zoete geur die wel wat weg heeft van drop en anijs. Het bevordert ook de spiritualiteit en werkt beschermend.

Zilverdistel • Carlina acaulis

De bloem van de zilverdistel kan gegeten worden zoals een artisjok. Het sap uit de bladeren werd vroeger als stremsel gebruikt. Van de wortels kan een drank getrokken worden die helpt tegen eczeem en uitslag. Het kan als antiseptische gorgeldrank gebruikt worden, om wonden mee uit te wassen en om wormen uit te drijven. De plant is vernoemd naar Karel de Grote (Charlemagne). Hij zag in een droom de plant als medicijn tegen de pest. Het kruid werd hierdoor erg populair als medicijn tegen vergiftiging en slangenbeten. Ook werd het vaak aan beschermbuideltjes toegevoegd.

Saffraan • Crocus sativus

Saffraan bestaat uit de gedroogde stampertjes van de saffraan krokus. Deze geeft een wat bittere, honingachtige smaak en een krachtige gele kleurstof. Vaak wordt het toegevoegd aan rijst. Saffraan zou een pijnstillende werking hebben.

Veel plezier bij het bereiden van je eigen kruidenbitter en natuurlijk veel gezondheid toegewenst!

Atelier Cherubijn

For an alphabetical incense ingredient list click one of the links below:

LATIN  •   NEDERLANDS  •   GERMAN  •   ENGLISH


|  HOME  |   HISTORIC COSTUMES   |   FAIRS  |   WORKSHOPS   |   CONTACT  |

All contents © 2004-2011 Petra Boonstra. All Rights Reserved, Worldwide.
site design & maintenance by Middle Earth Studio