Genealogie

Genealogie is een ander woord voor stamboom onderzoek. Het begin is makkelijk, je begint bij jezelf, je broers en zussen en dan je ouders etc. Dan kan je nog veel navragen en zijn dikwijls ook documenten voorhanden als bijvoorbeeld een trouwboekje of foto's. Hoe verder je terug gaat in de tijd, hoe moeilijker er in de familiekring aan gegevens is te komen. Dan volgen er bezoeken aan gemeente- of rijksarchieven. Soms heb je het geluk dat je een al bestaande stamboom tegen komt. Zo ben ik bijvoorbeeld aan de van Schaicken stamboom gekomen, met dank aan Herman Post. Onder de links van de koppen van de artikelen vind je de stambomen waaraan ik aan het werk ben. Deze zijn bedoeld om vertoond te worden aan familieleden die daar interesse in hebben. Zij kunnen mogelijk bijdragen aan verbeteringen en / of aanvullingen. Om privacy redenen mogen levende personen niet op het internet worden vermeld en staan deze stambomen dan ook achter een pasword. Dit pasword is bij mij aan te vragen. De stambomen van Jo Heijsen en Herman Post zijn openbaar, omdat daar de huidige generaties niet worden genoemd.


Stamboom familie Rieken
 

De zoekacties naar mijn voorouders hebben uiteindelijk geleid naar het regionale archief van Nijmegen. Daar heb ik, gedeeltelijk samen met zoon Mark, onze huidige stamvader Otto Riecken gevonden. Een gesprek met een archivaris daar leerde ons dat deze Otto z.g. burgerrechten bezat. Indertijd was dat een zaak van belang. Zo kon hij zich er vestigen als bakker maar kreeg hij ook het recht om op oude leeftijd opgenomen te kunnen worden in het Oud Burger Gasthuis. Over de families die daar recht op hadden heeft Jo Heijssen onderzoek gedaan en daar vond ik ook de genealogie van Otto Riecken zoals Jo Heijssen deze heeft opgesteld, (zie pagina Jo Heijssen - Rieken)


Stamboom familie van Schaick
  

Na mijn eigen familie ben ik op zoek gegaan naar de voorouders van mijn moeder. Al snel ontdekte ik dat er al een onderzoek was geweest en er al een hele genealogie van bestond. Deze bleek gemaakt te zijn door ene Dijkstra. Het onderzoek is, na zijn overlijden, overgenomen door Herman Post. Herman is getrouwd met Hélène van Schaick. Hij is een echte onderzoeker en heeft ook allerlei "zijtakken" onderzocht. Je kunt een kijkje nemen op zijn homepage, waar je ook de van Schaicken kan vinden. (zie pagina Herman Post - van Schaick)

 
 
   

 

Mijn insteek is om in de tijd ook de gegevens die ik heb van de familie De Been hier in te voeren, evenals de gegevens die we hebben van de familie van der Kraan en de familie van Holsteijn.