LAURA BAKKER   sieraden en objecten 1983-2008

EINDELOOS HAMEREN...
foto’s Hendrik van Leeuwen


Voor meer informatie over de werken van Laura Bakker, http://www.artmajeur.com/laurabakker/


Eindeloos Hameren...

Vijfentwintig jaar is een mooi moment om terug te kijken. Met een groot overzicht in twee Nederlandse musea, plus twee erkende sieradengaleries en een buitenlandse tournee, toont Laura Bakker haar ontwikkeling en positie in de wereld van het hedendaagse sieraad.

Na een klassieke vakopleiding in Schoonhoven werd Laura Bakker kunstzinnig gevormd aan de Gerrit Rietveld Academie. Daar ontwikkelde zij zich, begeleid door de inspirerende Onno Boekhoudt, in een klimaat van pas verworven vrijheid. De revolutie die enkele baanbrekende ontwerpers voor haar hadden ontketend, moest nog grotendeels worden uitgewerkt. Laura Bakker behoorde tot de voorhoede die ontdekte hoe het sieraad, ondanks zijn innige band met het lichaam, een vrij object kon zijn en zelfs zijn draagbaarheid kon verliezen.

Het basismateriaal van Laura Bakker is fijn metaaldraad. Eenvoudige vormen  zoals spiraal, zigzag en meander worden in eindeloze variaties en uiteenlopende weefsels met elkaar verbonden. Ook vondsten uit de natuur, waaronder hout, zaden en zeeglas, kunnen hierin opgenomen worden. Om het basismateriaal voldoende stevigheid te geven, wordt elk metalen schakeltje ritmisch plat gehamerd. Het resultaat is een vorm van minimal music voor het oog.

De tentoonstelling laat zich naar het materiaal in drieën delen. Objecten van puur metaal bestaan vaak uit een combinatie van donker metaal zoals ijzer of tantalium met de lichtere kleuren van koper, geel- en roodgoud, titaan en brons. Zeevondsten zijn gebaseerd op door het water geslepen en gepolijst materiaal. In de natuurwerken laat zich een gevoelsmatige verwantschap aflezen met Andy Goldsworthy: de fysieke handeling hoeft niet langer uit te monden in het lichaamsobject. Niettemin passen deze autonome objecten naadloos in het oeuvre. Als verbindend element is gehamerd metaaldraad vrijwel onmisbaar. Vandaar de titel van deze overzichtstentoonstelling: Eindeloos hameren…

Ook als galeriehoudster heeft Laura Bakker een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het hedendaagse sieraad in Nederland. ‘TRITS SIERADEN’ (Delft 1981-1995) behoorde tot de kleine kern van in deze richting gespecialiseerde galeries. Sinds 1995 verdeelt zij haar tijd tussen het Nederlandse atelier in Delfgauw en het Franse atelier in Cluny.

TENTOONSTELLINGEN IN 2009

CODA Museum, Apeldoorn 6 februari t/m 26 april (2009)
  Galerie Beeld & Aambeeld, Enschede 6 februari t/m 4 maart (2009)
  Opening CODA museum vrijdag 6 februari (2009) om 15.00 uur  
  Opening Beeld en Aambeeld om 21.00uur  


Later in het jaar zijn de tentoonstellingen op twee plaatsen in Delft:

Museum het Prinsenhof, locatie Lambert van Meerten, Delft juni, juli en augustus 2009
  Galerie Lous Martin, Delft juni, juli en augustus 2009

Daarna gaat de tentoonstelling reizen in Frankrijk.

 

CATALOGUS
De tentoonstellingsreeks wordt begeleid met een uitgebreide catalogus. Het betreft een handzame verzamelband (15x21 cm) waarin vier items zijn verzameld:

-Een uitvoerig essay in boekvorm ‘Eindeloos hameren...’, geschreven door Monique Mokveld - kunsthistorica, gespecialiseerd in hedendaagse sieraden.
-Twee vouwbladen met een compacte   presentatie van de tentoonstellingen.
-Op de achterzijde twee artist impressions (48x 33 cm) van Hendrik van Leeuwen in foto’s en tekst.
-Een video-DVD met het gehele oeuvre van Laura Bakker, plus een viertal videoclips met artist impressions over haar inspiratiebronnen, gemaakt  door Studio Take 24.


ORGANISATIE & CONTACTADRES
Foto’s voor persgebruik kunnen worden aangevraagd bij:
Ger Boekestein, Donzy-le-National, France / Delfgauw, Nederland.
www: http://www.artmajeur.com/laurabakker/
E-mail: info@laurabakker.com