txteclipse.gif (5657 bytes) US/UK English
line

11 Augustus 1999

Op Woensdag 11 augustus 1999 was er een totale zonsverduistering zichtbaar in Europa. Deze wilden we zeker niet missen: De volgende komt pas weer in 2081.

line

Onze reis

Voor de verduistering van 11 augustus 1999 hadden we een reis naar Oostenrijk geboekt. Ons hotel lag bij het dorpje Göstling an der Ybbs, zo'n 60 km zuidelijk van de snelweg A1 Linz - Wenen.

Göstling an der Ybbs

Waarom Oostenrijk? Eigenlijk om twee redenen. Ik wilde naar een dunbevolkt gebied zodat we ons tot het laatste moment gemakkelijk konden verplaatsen, en mocht er laaghangende bewoking zijn, dan zouden we vanaf een berg kunnen kijken.

Bij vertrek (6 augustus, ruim voor de files!) lagen de kansen op een heldere hemel nog tussen 55% en 75%, maar de weersvoorspellingen werden slechter en slechter. Op de dag van de zonsverduistering zag het weer er niet goed uit.

Wolken

We begonnen zelfs wat verder naar het zuiden te rijden, maar omdat de bewolking daar alleen maar toenam, besloten we om bij het hotel te blijven en af te wachten of we geluk zouden hebben.

We installeerden ons op het terras, stelden de de camera op en het wachten begon. De andere gasten gingen barbecuen en er speelde een bandje, maar wij hielden ons afzijdig. Ik verdeelde mijn tijd tussen fotograferen en kijken hoe het weer zich hield.

Af en toe vielen er gaten in de bewoking, zodat we toch nog een stukje verduistering zagen...

60%

En nog een stukje,

80%

en nog een stukje...

95%

Toen werd het spannend: op het moment van totaliteit kwam er een wolk voor de zon. Dit gaf ons de gelegenheid de omgeving te bekijken: de lucht was donker geworden, maar aan de horizon (voor zover zichtbaar) was het licht. Er kwam nevel opzetten uit de bossen en de krekels begonnen te tjirpen. De hotelgasten en het bandje waren stil geworden, de spanning was om te snijden.

En toen schoof de wolk weg.

Totaliteit!

Daar was-ie dan! In volle glorie: de corona van de verduisterde zon.

Corona

Na ruim twee minuten (we zaten vrijwel precies op de centrale lijn) kwam de eerste zonnestraal er weer door.

Eerste straal

We kregen een schitterende blik op de 'Diamantring'

Diamantring

Vrijwel gelijk hierna schoof er een wolk voor de zon. We vonden het niet erg, want we hadden gezien waarvoor we waren gekomen: de totale zonsverduistering.

Gat in de bewolking

Dankzij een gat in de bewolking hebben we het natuurwonder kunnen beleven. Wij waren op dat moment de gelukkigste mensen van Oostenrijk... (zeker toen we hoorden dat er 50km file op onze alternatieve route had gestaan!)

Ons observatorium

(materiaal: Minolta Maxxum 550 met afstandsbediening, Sigma 300mm zoomlens met 2x teleconverter, zelfgemaakt mylar filter, 100 ASA Fuji Superia film)

Links

Veel informatie op deze pagina's:

Solar Eclipse 1999, voornamelijk gericht op Engeland

Fred Espenak's Eclipse Page (bij Nasa)

Oostenrijkse eclips-site van Rudolf Aschauer.

En natuurlijk de Nederlande Zonsverduistering van Stichting De Koepel

line