Tux, the Linux mascotte

home

OpenSource

streaming

DS Lite

linux installation

Wood

playhouse

Interaction

swing

Leesvoer: De zelfontwikkelde software op deze site schendt meerdere software patentenLinux Installatiehandleiding voor Windows gebruikers

Dit is een handleiding voor een gefaseerde installatie van een veelzijdig Linux desktop systeem. Het systeem ondersteunt mailen, browsen, tekstverwerken, foto's bewerken, DVD's afspelen, CD's branden, MSN chat en nog veel meer. De handleiding is geschreven voor Windows gebruikers die zich redelijk kunnen redden in Windows, niet opzien tegen een nieuwe uitdaging en graag een Linux systeem willen uitproberen.

Een eerste overstap naar een ander besturingssysteem kan verwarrend werken. Niet alleen omdat het nieuwe besturingssysteem nieuwe kennis vraagt, maar ook omdat het even wennen zal zijn om de met Windows opgebouwde kennis toe te passen binnen een andere omgeving. Daarom is de Linux desktop installatie in deze handleiding gefaseerd. Na elke fase is er de mogelijkheid om met Linux te experimenteren voordat wordt begonnen met de volgende fase.

Opbouw van de handleiding

Na de eerste fase zal er al een standaard Linux desktop systeem draaien. De kennismaking met Linux is daarmee relatief snel gerealiseerd. Indien dat bevalt is het mogelijk door te gaan met de vervolgfases. In deze vervolgfases wordt gewerkt aan optimaliseren het systeem, inrichting naar eigen smaak, en het installeren van extra applicaties.

De eerste fase is gericht op het snel draaiend krijgen van een Linux desktop omgeving. Er wordt daarbij niet veel aandacht besteed aan begripsvorming. De vervolgfases zijn juist sterk gericht op het verschaffen van inzicht in de belangrijkste aspecten van het dagelijkse gebruik.

Linux Desktop snapshot
fig1: de Debian installatie waarmee deze handleiding is getest (oude P3 PC met 1024x768 display). Desktop: KDE Plastik style met Umicons. Zichtbare toepassingen: OpenOffice met een MsWord document van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, en op de achtergrond het mail programma Kmail en XMMS, een audio player. In de system tray: KNotes voor het maken van aantekeningen en Gaim, een direct messaging client met ondersteuning voor MSN.

Nagestreefd resultaat

De aandacht voor begripsvorming maakt dat deze handleiding niet alleen een installatiehandleiding is, maar ook een introductie in Linux. De invalshoek hierbij is niet zwaar technisch, omdat Linux steeds meer een systeem is waar ook gebruikers zonder technische tik mee kunnen werken. Het nagestreefde resultaat is een operationele, veelzijdige Linux desktop en een bijpassende Linux gebruiker.

Benodigde voorkennis en eisen aan de computer

Test de benodigde kennis en systeem eigenschappen in onderstaand lijstje:
  • ik weet wat een partitie op mijn harde schijf is,
  • ik kan een CDROM image branden onder Windows,
  • ik heb een vaste Internet aansluiting (Kabel of ADSL),
  • mijn systeem is een 500MHz PC of sneller met Intel of AMD processor,
  • mijn systeem heeft een CD-ROM of DVD speler,
  • mijn systeem beschikt over minimaal 128 MegaByte geheugen,
  • mijn harde schijf heeft 3 Gigabyte aan vrije ruimte of deze kan worden vrijgemaakt.
Als deze handleiding of de beschreven installatie niet is wat je zoekt, zoek dan vooral verder. Meer (nederlandstalige) informatie over Linux kan worden verkregen via o.a. linux-distributies.pagina.nl en de Nederlandse Linux Gebruikers Groep.


Linux Desktop snapshot
fig2: mijn huidige desktop, eveneens gedocumenteerd in de handleiding. Een wallpaper met drie slechte penguins: een met een knuppel, een met een ketting en eentje die naar muziek luistert :). Rechtsonder "karamba" met het lokale weer en vervolgens met de klok mee: The Gimp (image editor), Gaim met MSN contacts, Skype, xawtv met Nova uitzending, de CD/DVD brander toepassing k3b en de audio player amaroK. Op Skype na komen alle applicaties uit het Debian archief. Dat betekent dat je vanaf je desktop direct opdracht kan geven tot installatie, waarna je achterover kunt leunen totdat de software via je Internet verbinding is binnengehaald en automatisch is geinstalleerd. Geen CD's kopen of "regelen", of op websites zoeken naar die ene gratis download, geen geklik om licenties te accorderen, geen spyware, geen virussen. Linux is vriendelijk voor gebruikers.

Downloaden van de handleiding

Waarschuwing (22 juni 2006): de beschreven Linux distributie ontwikkelt snel, en de handleiding is inmiddels verouderd.
Linux installatie handleiding v0.72_1 (PDF)     Creative Commons License
Creative Commons License.
is beschermd door een / is protected by a:

Gezien de prima "uptime" van mijn provider zal downloaden van de handleiding zelden een probleem zijn. Maar hoe ging de installatie? Gelukt, mislukt, niet aan begonnen? Zeg wat je van de handleiding denkt, lever commentaar. Ik heb dat nodig om de handleiding te maken tot wat het moet zijn: zo begrijpelijk, aantrekkelijk, leesbaar en overzichtelijk als een handleiding over dit onderwerp zijn kan. Ik krijg 1 reactie per 375 downloads. Dat is erg weinig: de software op mijn site "scoort" 1 op 47. Reageer op . Ik ben ook blij met een link naar deze pagina op website, blog of mailing list.