Taekwon-do

 

 

 

allround

Onder leiding van:

Mariska Kerkhof

INHOUD: 

  1. Wat is Taekwon-do?
  2. Het ontstaan van "TAEKWON-DO ALLROUND"
  3. Leraren, trainingstijden en telefoonnummers
  4. Het "TAEKWON-DO ALLROUND" reglement
  5. Richtlijnen voor het examen
  6. Informatie over de Nederlandse Taekwon-do Associatie (N.T.A)
  7. Koreaanse benamingen en uitdrukkingen
  8. Kleding reglement
  9. Belangrijke gebeurtenissen en data
  10. Overzicht van de exameneisen

 

 

 

  1. Wat is Taekwon-do

Taekwon-do is een mengeling van de zeer oude Koreaanse zelfverdedigingskunst "Taekyon", het Japanse "Karate" en het Chinese "Kung Fu".

De naam Taekwon-do bestaat eigenlijk uit drie delen:

Tae, wat letterlijk "voet" betekent.

Het staat voor alle beentechnieken, zowel aanvallend als verdedigend. Maar staat ook voor lopen, staan, springen en breken.

Kwon, wat letterlijk "vuist" betekent.

Het staat voor alle hand- en armtechnieken, zowel aanvallend als verdedigend. Maar ook voor het vastgrijpen en werpen.

Do, wat letterlijk " de weg" betekent.

Dit staat voor de methode of de manier waarop. Het is verder moeilijker te omschrijven omdat het ook een bepaalde denkwijze aangeeft die zijn oorsprong in het traditionele Oost-Azië heeft.

Taekwon-do lijkt sterk op het Japanse Karate en wordt daarom wel Koreaans Karate genoemd. Het verschil is dat bij Karate de nadruk op het gebruik van de handen ligt. Bij Taekwon-do ligt dat accent meer op de beentechnieken.

Taekwon-do is een snelle, veelzijdige en veel omvattende sport die je zowel als spel of zelfverdediging kan beoefenen. Tijdens de trainingen komen alle spieren aan bod, wat resulteert in een krachtig en soepel lichaam. Door de lichamelijke en mentale training is Taekwon-do ook karaktervormend. Het geeft je zelfvertrouwen, versterkt het doorzettingsvermogen en vooral je zelfbeheersing.

Taekwon-do kan voor de beoefenaar zeker uitgroeien tot meer dan sport alleen. Dit uit zich ook wel door de benaming Taekwon-do leraar in plaats van trainer. We komen hiermee terecht bij het do-aspect. Zoals aangegeven, is dit do-aspect een onderdeel van de traditionele Aziatische denkwijze en daarom niet altijd makkelijk te begrijpen.

Een uitleg die daarom nogal eens gebruikt wordt, is dat Taekwon-do zowel een kunde als een kunst kan zijn.

Kunde staat dan voor de technische vaardigheid en het verder perfectioneren van die technieken. Dus het lichamelijke onderdeel van Taekwon-do waarin je traint om de technieken sneller, strakker, mooier, harder etc. te maken.

Kunst staat dan voor het toevoegen van iets extra’s aan het perfectioneren van die technische kunde. Deze extra’s, het do-aspect, is het mentale onderdeel. Dit is het onderdeel waarin je traint om de mindere punten van je karakter te verbeteren en de sterke punten te versterken. Ofwel gewoon een prettig persoon te worden die in alle omstandigheden "goed in zijn vel zit".

Taekwon-do wordt dan meer een levensstijl. Je traint eerst fanatiek om de (technische) beginselen eigen te maken. Na verloop van tijd maak je daarin nog maar weinig vorderingen, of zelfs helemaal niet meer. Dan train je eigenlijk alleen om het geleerde "op peil" te houden. Gaandeweg wordt dan het mentale gedeelte toegevoegd. Omdat dit mentale gedeelte vele malen groter is, ben je daarin nimmer uitgeleerd. Door deze benadering zie je het trainen dan ook niet als een "sportbedrijven/moeten" maar meer dan iets vanzelfsprekend en een verrijking van jezelf. De Taekwon-do levensstijl dus.

Het perfectioneren van de technieken is van hoofddoel (beter worden dan de ander) een middel geworden om een hoger doel te bereiken (zichzelf verbeteren voor de andere).

Voor ons een behoorlijk filosofische benadering. Maar zoals aangegeven is dit in de Aziatische landen, en overigens bij alle Budo-sporten in meer of minder mate, een geaccepteerd begrip. En uiteindelijk heeft Taekwon-do ook daar zijn oorsprong.

Bovendien als iedereen deze instelling bezit/zich eigen maakt, is de noodzaak om elkaar te bestrijden er veel minder of zelfs niet meer.

Om na een bepaalde periode te kunnen meten of je beter geworden bent, werken we bij Taekwon-do met graden. De graad wordt kenbaar gemaakt door een slip en/of band.

Tot de 1ste dan word je in kub-graadhouders, en vanaf 1ste dan word je in dan-graadhouders ingedeeld.

Het is dan ook logisch dat de band/slipkleuren een betekenis hebben.

Ze hebben de volgende betekenis:

WIT

Is de kleur van de onschuld. De beginnende leerling heeft geen voorkennis van het Taekwon-do.

GEEL

Is de kleur van de aarde waarin een plant zich wortelt en ontspruit zoals de leerling de Taekwon-do basis bij zichzelf vastlegt.

GROEN

Is de kleur van de plant die groeit en zich ontwikkelt. Ook de leerling begint zich meer in het Taekwon-do te ontwikkelen.

BLAUW

Is de kleur van de hemel waarnaar de plant zich ontwikkelt tot een torenhoge boom. Op dezelfde wijze boekt de leerling vooruitgang in zijn training.

ROOD

De kleur van gevaar. De leerling wordt gewaarschuwd zijn controle te oefenen en geldt tevens als waarschuwing voor de tegenstander.

ZWART

Is het tegenovergesteld van wit. Het betekent daarom rijpheid en vaardig in Taekwon-do en zijn principes 

 

2 Het ontstaan van "TAEKWON-DO ALLROUND"

Op 17 oktober 1995 start Mark Bonte als toevoeging aan het uitgebreide pakket van SPORTCENTER ALLROUND lessen in zelfverdediging. In de vakantie perioden en ook wel een beetje door tijdgebrek moest hij al snel naar een vervanger uitkijken. In de Fitness afdeling werkte in die tijd 'n zwarte band Tae-kwondoer aan zijn herstel. Jaren geleden deed hij "iets" in Taekwon-do Mark zag in hem dan ook de een mogelijke vervanger. Na een goed gesprek zag hij er wel wat in om indien noodzakelijk als vervanger te fungeren. Vanwege zijn Taekwon-do achtergrond werd er dan wel Taekwon-do training gegeven. Dat sloeg zo aan dat de lessen in zelfverdediging veranderden in Taekwon - do

 

  1. Leraren en trainingstijden

De lessen worden gegeven door Mariska Kerkhof. Steeds vaker geeft zij ook zelfstandig les, aan voornamelijk de kleuters en pupillen.

De lestijden zijn:

Maandag 18.00 - 19.00 senioren

Woensdag 17.30 - 18.30 jeugd beginners

Vrijdag 19.00 - 20.00 jeugd gevorderden

Vrijdag 20.00 - 22.00 senioren

Hoewel we streven naar een stabiel rooster, is het mogelijk dat de lestijden veranderen. Dit heeft dan te maken met de samenstelling en/of het aanbod van leerlingen, en de beschikbaarheid van de dojang.

We zullen jullie daar dan wel bijtijds van op de hoogte brengen.

Wil je meer inlichtingen dan kun je bellen naar of Emailen naar:

De sportschool 015-2578924

Mariska Kerkhof 015-3809384 Email : Kerkhof.J@caiw.nl

 

 

 

 

4. Het "TAEKWON-DO ALLROUND" reglement

  1. De training
  • Meld blessures voor aanvang van de training aan de leraar. Maar het is beter om de blessures eerst adequaat te behandelen en/of te laten genezen.
    1. Contributie
  • en daarna ƒ 10.- inschrijfgeld.
  •  

    1. Het lidmaatschap

      

     

    4.4 Richtlijnen bij "TAEKWON-DO ALLROUND"

  • - een verzorgd uiterlijk, geknipte nagels, verzorgde Taekwon-do kleding etc.

    - het dragen van sieraden is tijdens de training niet toegestaan.

    - het dragen van de juiste graduatie is verplicht.

  •  

    4.5 kleding

  • " TAEKWON-DO ALLROUND" kan voor de juiste Taekwon-do pakken, banden, en sparringsuitrusting zorgen.
    1. Examenrichtlijnen:

    Houdt voor het examen rekening met het volgende:

     

    Vanaf de blauwe band (4de kub) gelden de volgende extra eisen:

    Voor het 1ste dan examen moet je 16 jaar zijn en kan je alleen door de leraar worden voorgedragen. Dispensatie kan alleen in uitzonderlijke gevallen en in overleg met het examenbestuur.

     

      

    6. Informatie over de Nederlandse Taekwon-do Associatie (N.T.A)

    In 1946 combineerde Generaal Choi Hong Hi in zijn thuisland Korea de al eerder genoemde verschillende vecht- en verdedigingstechnieken.

    In 1955 kreeg deze nieuwe gevechtskunst de uiteindelijke naam "Taekwon-do".

    Om zeker te zijn dat deze stijl overal hetzelfde bleef, richtte Generaal Choi Hong Hi een bond op. De I.T.F, ofwel de Internationale Taekwon-do Federatie.

    Deze I.T.F.-Taekwon-do stijl werd in 1965 in Nederland geïntroduceerd en heeft in ons land dus nog een betrekkelijk jonge geschiedenis.

    Op 29 mei 1966 werd de N.T.A. (Nederlands Taekwon-do Associatie) opgericht. De N.T.A. is een landelijke organisatie waarbij meer dan 50 scholen/verenigingen zijn aangesloten. Dat houdt + 2000 leden in, waarvan ruim 400 dangraadhouders.

    Inmiddels zal dat aantal ongetwijfeld groter zijn want de N.T.A. is nog volop in ontwikkeling.

    Naast de I.T.F. zijn er nog verscheidene andere bonden. Deze zijn door diverse oorzaken ontstaan. Om het nog een beetje duidelijk te houden, worden ze niet allemaal besproken.

    De meest bekende naast de I.T.F. is de W.T.F, de World Taekwon-do Federatie. In Nederland wordt deze stijl door de T.B.N., Taekwon-do Bond Nederland, voorgeschreven.

    De W.T.F ontstond nadat Generaal Choi Hong Hi Korea verliet om zijn Taekwon-do via Canada meer bekendheid in de wereld te geven.

    Zijn beste leerling kreeg het vertrouwen om in Korea de zaken te leiden. En zoals wel meer voor komt, vond deze man dat hij het beter kon dan zijn leraar. Hij ontwikkelde een afwijkende stijl. Een stijl die meer op sparren (vechten) is toegespitst. Ongetwijfeld een onderdeel wat de man goed beheerste. Vanwege de sensatie sprak het sparren het grote publiek wel aan. Een reden voor de man om het Taekwon-do commercieel te maken.

    Een oordeel geven wat nu goed of slecht is, zal niet kunnen. Want de W.T.F-stijl is niet minder sportief of slecht voor iemand maar gewoon anders en bovenal maar een heel klein onderdeel van het totale Taekwon-do zoals Choi Hong Hi het bedoeld heeft.

    Samenvattend:

    Er zijn dus twee grote Taekwon-do stijlen. De traditionele, van Choi Hong Hi, en de meer commerciële.

    Deze commerciële is in de loop der tijd nog meer versnipperd omdat weer anderen dachten dat ze het beter konden (en vaak meer geld voor konden krijgen).

    Naast vele andere details is aan de bescherm-uitrusting direct te herkennen welke stijl men volgt. De W.T.F. stijl gebruikt schilden, de traditionele stijl niet.

    "Taekwon-do Allround" volgt de traditionele stijl omdat onze doelstelling niet is om (alleen maar) goede vechters op te leiden.

     

      

    7. Koreaanse benamingen

    7.1 Commando’s:

    Charyot = attentie, in de houding staan.

    Kyongye = groeten of afgroeten

    Chunbi = starthouding

    Ku man = terug in starthouding

    Twiro tora = draaien

    Hye cho = stop(pen)

    7.2 Standen:

    Narani sogi = paralel stand

    Moa sogi = gesloten stand

    Chunbi sogi = gereed stand

    Gunnun sogi = loopstand

    Niunja sogi = L stand

    Annun sogi = zit stand

    Waebal sogi = eenbeen stand

    Dwibal sogi = achtervoetstand

    Kyocha sogi = x stand

    Guburyo sogi = gebogen been stand

    7.3 Voettechnieken:

    Ap chagi = voorwaartse trap

    Yop chagi = zijwaartse trap

    Dollyo chagi = ronde trap

    Dwit chagi = achterwaartse trap

    Bandea tollyo chagi = haaktrap

    Bandal chagi = cirkeltrap

    Naeryo chagi = neerwaartse trap

    Twimyo chagi = gesprongen traptechniek

     

    7.4 Sparrings-oefeningen:

    Ilbo matsoki = 1-staps sparring

    Ibo matsoki = 2-staps sparring

    Jayoo matsoki = vrij sparring

    Jok gi matsoki = voettechniek sparring

    Kye pa = breektest

     

    7.5 telling:

    Hana = 1

    Dool = 2

    Set = 3

    Net = 4

    Tasu = 5

    Yaunsut = 6

    Ilgope = 7

    Yaudul = 8

    Ahope = 9

    Yaul = 10

     

    7.6 Algemene benamingen:

    Dojang = trainingsruimte

    Dobok = taekwon-do pak

    Suryon = training

    Sabum = leraar/lerares

    Doo sabum = assistent leraar/lerares

    Kibon = fundament/basis

    Chirugi = stoot(en)

    Soo gi = handtechniek

    Chagi = trap(pen)

    Jok gi = voettechniek

    Taerigi = slag

    Tulgi = steek

    Palkup = elleboog

    Sonkal = meshand

    Palmok = voorarm

    Najunde = laag

    Kaunde = midden

    Nopunde = hoog

    Anuro = inwaarts

    Bakuro = buitenwaarts

    Naeryo = neerwaarts

    Gong gyuk gi = aanvalstechniek

    Bang ei gi = verdedigingstechniek

     

    7.7 Tulls:

    Chon-Ji = 1ste

    Dan-Gun = 2de

    Won-Hyo = 3de

    Yul-kok = 4de

    Joong-Gun = 5de

    Toi-Gye = 6de

    Hwa-Rang = 8ste

    Choong-Moo = 9de

    Gwang-Gae = 10de

    Po-Eun = 11de

    Ge-Baek = 12de

    Eui-Am = 13de

    Chong-Jang = 14de

    Ju-Che = 15de

    Sam-IL = 16de

    Yoo-Sin = 17de

    Choi-Yong = 18de

    Yon-Gae = 19de

    UL-Ji = 20ste

    Moon-Moo = 21ste

    So-San = 22ste

    Se-Jong = 23ste

    Tong-IL = 24ste

     

     

    1. Kledingreglement:

     Dobok

    Is een wit Taekwon-do pak met overslag.

    Het school of N.T.A. embleem mag op de linkerzijde van de borst.

    Op de rug mag "Taekwon-do" en/of de naam van de school staan.

     

    1. Kubgraduaties

    Worden aangegeven door op de

    band van de kubgraduatie een slip

    (streep) van 1cm breed en 5cm

    vanuit het einde van de band te

    bevestigen.

    De lengte van de slippen van de band

    reiken tot halverwege het bovenbeen.

     

    1. Dangraadhouders

    Moeten de jas afranden met een

    zwarte band van 3cm breed.

    Vanaf 1ste dan t/m 3de dan mogen

    1 t/m 3 witte streepjes binnen de

    breedte van de band worden

    aangebracht.

     

    1. 4de Dangraadhouders

    Hebben naast het in 8.3 genoemde,

    een zwarte streep van 3cm aan de

    buitenzijde van de broekspijpen.

    De witte streepjes op de band vervallen

    en worden vervangen door een Romeinse IV.

     

    1. 5de Dangraadhouders

    Hebben naast het in 8.3 en 8.4 genoemde,

    een zwarte streep achter de kraag langs

    naar beide uiteinden van de mouwen.

     

    1. Algemeen voor dangraadhouders

    Deze mogen in geel- of goudkleur hun

    naam plus de tekst Taekwon-do op de

    band aanbrengen.

     

     

  • 25 Januari Landelijke Wedstrijd training

    15 Februari Landelijke Wedstrijd training

    1 Maart Landelijke Technische training

    22 Maart Landelijke Wedstrijd training

    26 April Landelijke Wedstrijd training

    24 Mei Landelijke Wedstrijd training

    28 Juni Landelijke Wedstrijd training

    31 Augustus Landelijke Wedstrijd training

    27 September Landelijke Wedstrijd training

    11 Oktober Landelijke Technische training

    29 November Landelijke Wedstrijd training

    13 December Landelijke Technische training

  • 18 Januari Open Valkenwaardse Kampioenschappen

    5 April Regionale Kampioenschappen (WEST)

    7 Juni Open Dutch Championships EINDHOVEN

    3 / 4 Oktober Wereld Kampioenschappen te Birmingham ENGELAND

  • Kerstvakantie 22 december - 5 januari

    voorjaarsvakantie 23 februari - 27 februari

    Paasvakantie 10 april - 13 april

    Meivakantie 27 april - 5 mei

    Hemelvaart 21 mei - 22 mei

    Pinksteren 1 juni - 5 juni

    Zomervakantie 19 juli - 19 augustus

  • Wijzigingen en/of aanpassingen zullen op deze pagina best voorkomen. Zodra je een nieuwe van ons krijgt, gooi de oude dan weg.

    12. Overzicht van exameneisen.

    Band

    Kleur

    Chon-Ji Dan-Gun Do-San Won-Hyo Yul-Gok Joong-Gun Toi-Gye Hwa-Rang Choong-moo 1-staps

    hand

    techniek

    1-staps

    voet

    techniek

    2-staps

    techniek

    Zelfverdedigingen Hand

    breektest

    Voet

    breektest

    Vrije

    sparring

    Witte

    Band

    10dekub

                                   
    Gele

    Slip

    9dekub

    x                              
    Gele

    Band

    8stekub

    x x               1   1 4     1
    Groene slip

    7dekub

    x x x             2   1 4     1
    Groene band

    6dekub

    x x x x           2 1 1 6   1 1
    Blauwe slip

    5dekub

    x x x x x         3 1 2 6   1 1
    Blauwe band

    4dekub

    x x x x x x       3 2 3 8 1 1 1
    Rode

    Slip

    3dekub

    x x x x x x X     4 2 3 8 1 1 1
    Rode band

    2dekub

    x x x x x x X x   4 3 4 10 1 1 1
    Zwarte

    Slip

    1stekub

    x x x x x x X x x 4 3 5 12 1 1 1