Wat gebeurt er bij Reiki 1?

Laat me om te beginnen aangeven, dat iedere Reiki Master de cursus op een eigen wijze geeft. De grote lijnen zullen over het algemeen aardig overeenkomen.

De cursus begint met een kennismaking en daarna krijg je informatie over wat Reiki inhoudt, het verhaal van Mikao Usui ) en alles wat verder bij het verhaal rondom Reiki hoort.

Dan dus de initiaties. Deze kunnen worden gedaan terwijl je zit of staat. Wij doen ze zittend. Er zijn een aantal dingen die je als cursist te horen krijgt:
je houdt je ogen gesloten
je houdt je handen plat tegen elkaar met je vingers naar boven voor je borst
e Master brengt je handen boven het hoofd en brengt ze daarna weer voor je borst
je zult niet omvallen (ook al zit je soms te zwieren)
je zult de handen van de Master op je hoofd, handen en torso voelen en soms op je voeten
je zult tijdens de initiatie voelen, dat er geblazen wordt door de Master
je doet je ogen weer open als de Master in z'n handen klapt of zegt: Dank u
Verder hoef je niets te doen, laat het maar over je heen komen.

Wat is een initiatie?

Tijdens de initiatie (of inwijding) worden de energie kanalen voor de Reiki energie geopend. Tegelijkertijd krijg je een bescherming mee tegen het overnemen van negatieve energieën van de mensen die je gaat behandelen.
De initiaties zijn een rituele handeling met symbolen en bepaalde bewegingen. Deze rituele handeling is het “erfgoed” van Reiki en is overgeleverd vanaf Usui. Bepaalde elementen eruit zijn waarschijnlijk al veel ouder dan Usui.
De Master voert het ritueel uit. Ook de Master is in dit geheel niet meer dan een instrument, hij/zij verzorgt niet zelf de Reiki initiatie. Net zoals je bij een behandeling energie doorgeeft, zo doet de Master dat ook bij een initiatie. Je kunt de initiatie zien als een speciale Reiki behandeling. De symbolen, die je bij Reiki II krijgt worden er ook bij gebruikt.
Het inwijdingsritueel wordt ook wel gezien als een versterking van de band tussen het Ego en het Zelf van de mens.
Terug naar hoofdmenu