Papegaaien Info Papegaaien Info Papegaaien

Al onze Papegaaien zijn in Nederland gekweekt, en dus voorzien van een vaste voetring. Hetgeen inhoudt dat ze daardoor supertam zijn, en hun soortgenoten blijven waar ze horen: In de Natuur!!!!

Dit is een jonge grijze roodstaart van 6 weken

 

Signalement van de meest gehouden papegaaiensoorten:

Amazone Papegaaien ( Amazonas)

Bekende soorten: Blauwvoorhoofdamazone, Amazona aestiva, lichaamslengte 35 tot 41 cm. Dubbele Geelkopamazone, Amazona ochrocephala, lichaamslengte 36 cm. Geelwangamazone, Amazona autummalis, lichaamslengte 35 cm. Geelvleugelamazone, Amazona barbadenis, lichaamslengte 34 cm.

De blauwvoorhoofd Amazone

Geschiktheid als huisdier: Naast de Grijze roodstaarten behoren de Amazones tot de populairste papegaaien. Veel Amazones, die met de hand zijn grootgebracht zijn vertrouwelijke zachtaardige huisvogels. Als ze een kleine ruimte hebben vliegen Amazones bijna niet meer, wat echter niet mag leiden tot zorgeloosheid - mij zijn verscheidene gevallen bekend van weggevlogen Amazones. Als handige klimvogels hebben ze beslist een klimboom nodig. Amazones hebben veel bezigheden menselijke toewijding of een soortgenoot nodig. De metgezel kan bijvoorbeeld ook een Grijzeroodstaart zijn, mits er geen antipathie bestaat tussen beide vogels.

Spreektalent: Over het spreektalent over de Amazones zijn de meningen sterk verdeeld. Enkele geloofwaardige voorbeelden tonen aan dat ook Amazones, net als de Grijze roodstaarten, leren spreken en hun woordenschat zelfs logisch en passend bij de situatie leren gebruiken.

Levensverwachting: meer dan 50 jaar.

Voedsel: Pellet voeding is verreweg het beste wat je de vogels kunt geven. Wilt u de vogel toch een zaadmengsel geven, geef dan Premium Star van Witte Molen. Zoet fruit in allerlei soorten, worteltjes, koolraap, tomaten, peterselie, verse erwten in de peul, vogelmuur, en bovendien wilge-, vlier-, seringe-, populier-, of fruitbomen om aan te knagen. Eventueel vermengd met eivoer en grit. Geef nooit Advocado's deze zijn dodelijk

 

Grijze roodstaart Papegaaien: ( Psittacus erithacus)

Lichaamslengte 36 cm.

Bijzondere eigenschappen: Grijze roodstaart papegaaien zijn gezelschapsvogels. Het zijn holenbroeders, boombewoners, ze vliegen goed maar niet langdurig, ze kunnen echter uitstekend klimmen. Ofschoon ze niet tot de kleurrijkste papegaaien behoren - alleen de felrode staartveren verlevendigen de grijze basiskleur - mag men ze de populairste papegaaien noemen. Hun spreektalent maakte hen beroemd.

Geschiktheid als huisdier: Hoe jonger een Grijze roodstaart in het gezelschap van mensen komt, hoe gemakkelijker hij de mens als surrogaat partner aanvaardt. Erg jonge vogels kan men herkennen aan de zwarte oog iris. Volwassen vogels hebben een geel tot oranje gekleurde iris. Alleen gehouden vogels hebben behoefte aan een nauw kontakt met de persoon, aan wie ze de voorkeur geven, ze zoeken echter ook vriendschap met de overige gezinsleden. Ze hebben naast menselijke toewijding veel bezigheid nodig, zoals hout om aan te knagen, passend speelgoed, een klimboom, voldoende beweging en een ruime kooi, waar ze echter dagelijks uit mogen. Ook twee Grijze roodstaarten kunnen tam en vertrouwelijk worden, maar de dieren zijn erg kieskeurig wat betreft de partner keuze. Als de Grijze roodstaart moet leren spreken, kan men hem echter het beste alleen houden. Ondanks de grootste tamheid blijft de Grijze roodstaart altijd een beetje wantrouwend, met een goed geheugen en vergeet een slechte behandeling vaak jaren lang niet. ( dit is ook de reden dat wij adviseren de vogel nooit zelf te kortwieken, wij doen het graag en gratis voor u!!) .

Spreektalent: het spreektalent van de Grijze roodstaart zal nauwelijks door andere soorten kunnen worden overtroffen, alleen de Amazones doen echter de concurrentie aan. Daarbij moet men echter bedenken dat het spreektalent altijd bij het ene individu meer ontwikkeld is dan bij het andere. Tamme papegaaien bootsen ook allerlei geluiden na, zoals hondengeblaf, gezang van wilde vogels, het rinkelen van de telefoon, het knarsen van de deur of iemands gehoest. Ze gebruiken hun woordenschat ook logisch passend bij de situatie.

Levensverwachting: 50 tot 70 jaar

Voedsel: Pellet voeding is beste is wat u de vogel kunt geven, en wilt u de vogel toch een zaadmengsel geven dan heeft Premium Star van Witte Molen de voorkeur. Belangrijk is dat er zo min mogelijk zonnepitten door het voer vermengd zitten. Vers Fruit, worteltjes, mais, tomaten, peterselie, vogelmuur. linde-, seringe-, en fruitboom takken voor het knagen. Eventueel vermengd met eivoer en grit. Absoluut nooit advocado's geven deze zijn dodelijk!!!!

De Grijze roodstaart als hij 12 weken oud is.

 

Ara's ( Ara)

Bekende soorten: Cubaanse Ara of Severa Ara, Ara Severa, lichaamslengte 45 tot 52 cm. Geelvleugel Ara ( Ara Macao) lichaamslengte 78 tot 90 cm. Soldaten Ara ( Ara Militaitaris) lichaamslengte 65 cm. Blauwgele Ara ( Ara ararauna) lichaamslengte 80 tot 95 cm. Groenvleugel Ara ( Ara chloroptera) lichaamslengte 80 tot 95 cm. Hyacinthara ( Anodorhynchus acinthinus) lichaamslengte 98 cm bedreigde diersoort.

Een Geelvleugel Ara

Bijzondere Eigenschappen: Ara's zijn de grootste van alle papegaaien, met zijn 98 cm. is de Hyacinth Ara weer de grootste Ara soort. Deze prachtige blauwe papegaai staat op de " rode lijst" van de bedreigde diersoorten. Er zijn enkele kwekers in Nederland die met deze Ara kweken, zodat hun bestaan gewaarborgd blijft!! Overeenkomstig met hun grootte hebben Ara's een bijzonder krachtige snavel. Bovendien zijn bij de "echte" Ara's de partijen rond de ogen niet bevederd, maar omgeven door een wat rimpelige, bij sommige soorten licht getekende huid. De blauwgele Ara heeft op de lichte huid de sprekende zwarte golflijnen. Ara's zijn in de eerste plaats uitstekende klimvogels. Ze vliegen alleen in geval van nood. Op de grond bewegen ze zich een beetje moeizaam doordat ze in een zijwaartste beweging stappen.

Geschikheid als huisdier: De in Nederland gekweekte Ara gewent bij een zachte behandeling zeer snel aan hun nieuwe tehuis, worden vertrouwelijk en kiezen doorgaans uit de hen omringende mensen een persoon als bijzondere vriend. Ook hier geldt weer: bij een goede verzorging van de mede gezinsleden, zal hij de rest ook accepteren al blijft hij de voorkeur houden aan die ene speciale "partner" de mens die hij zelf uitgekozen heeft. Ara's hebben een grote kooi nodig van zeer sterk staal, met takken van hardhout, een klimboom, eveneens met armdikke hardhouten takken; nooit mag een staander met metalen stang en ketting worden gebruikt. Een lief geworden stamplaats verlaat een tamme Ara echter nauwelijks, hij klimt er echter wel veel omheen. s'nachts en als men overdag enkele uren geen toezicht kan houden moet hij in zijn kooi worden opgesloten. In de wonig vliegen Ara's nauwelijks nog, alleen als ze schrikken vliegen ze op. Ara's moeten net als andere papegaaien trouwens, elke dag een lauwwarme douche krijgen. Geef deze echter s'morgens of vroeg in de middag, zodat hij weer helemaal droog is voor de nacht.

Spreektalent: Ara's vooral met de hand grootgebrachte vogels leren spreken, zeggen echter maar meestal enkele woorden, nauwelijks hele zinnen. Van nature hebben ze een luide, schrille stem, die ook bij gewende dieren in angstsituaties nog weerklinkt. Schuwe, niet tamme Ara's kunnen enorm schreeuwen.

Levensduur: 50 tot 80 jaar oud. Enkele ara's werden zelfs 100 jaar.

Voedsel: Pellet voeding is verreweg het beste wat u de Ara kan geven. Als er toch voor een zaadmengsel gekozen wordt is Premium Star van Witte Molen een hele goede tweede keus. Verse mais, Allerlei zoet fruit, worteltjes, koolraap, vogelmuur, wilge-, vlier-, beuke-, eike- en fruitboomtakken om te knagen. Eventueel vermengd met eivoer en grit. Absoluut nooit advocado's geven, deze zijn dodelijk!!!

Een blauwgele Ara, genomen in onze Papegaaien Winkel

 

Kakatoes ( Cacatua)

Bekende soorten: kleine geelkuif kakatoe ( cacatua suphurea) lichaamslengte 32 tot 36 cm. Grote geelkuif kakatoe ( Cacatua galerita galerita) Lichaamslengte 50 cm. Witkuif kakatoe ( cacatua alba) lichaamslengte 40 tot 45 cm. Molukken kakatoe ( Cacatua moluccensis) Lichaamslengte 50 cm. Rose kakatoes ( Cacatua roseicailla roseicapolla) lengte 38 cm. Inca kakatoe ( Cacatua leadbeateri leidbeateri) lichaamslengte 39 cm. Salomon kakatoe ( Cacatua ducorps) lichaamslengte 34 cm. De oranje kuif kakatoe ( Cacatua Citrinocristat) is een ondersoort van de kleine geelkuif kakatoe en ze zijn gekweekt in voliere milieu. De Molukken Kakatoe

Bijzondere eigenschappen: Bijna iedereen kent de naam Kakatoe en verbindt hieraan terecht een fraaie papegaaiachtige vogel met een opgezette kuif. Inderdaad verschillen de kakatoes van alle papegaaiachtige vogels door hun kuif op de schedel en het zo vaak overheersende witte verenpak met de nodige roze en zelfs zwarte uitzonderingen. Kakatoes leven in de natuur van Australie, Nieuw-Guinea, de Mollukken en Philipijnen, op Celebes en de Kleine Soenda Eilanden. Zij behoren allemaal tot de grootste papegaaien der Oude Wereld. Kakatoes vliegen en klimmen goed, maar op de grond lopen ze onbeholpen. Hun leven speelt zich af in grote zwermen, steeds op zoek naar voedsel. Overnachten doen ze ook gezamelijk in dichte oerwoudbossen, waarin iedere vogel steeds zijn zelfde slaapplaats heeft.

Geschiktheid als huisdier: Iedere Kakatoe, zeker een jonge vogel, zoekt gezelligheid, want hij of zij kan bijzonder slecht tegen alleen zijn. Deze eigenschap brengt met zich mee dat hij zich volledig bij de mens aansluit. Hij kent ook geen speciale voorkeur voor iemand, zoals de Grijze Roodstaart papegaai b.v. Iedereen die zich met hem bezighoudt, is welkom en vooral menselijke aanraking vindt hij heerlijk. Vervolgens zijn Kakatoes erg leergierig en worden daarom vaak gebruikt in circussen en vogelshows, want ze kunnen werkelijk alles leren en onthouden, tot de vreemdste zaken toe, zoals poppenwagens voortduwen, enz. Kakatoes moeten net als andere papegaaien trouwens, elke dag een lauwwarme douche krijgen. Geef deze echter s'morgens of vroeg in de middag, zodat hij weer helemaal droog is voor de nacht.

Spreektalent: Imiteren doen ze slechter dan de befaamde Grijze Roodstaart, Amazone of Ara sommige exemplaren blijven soms hard schreeuwen, een natuuruiting; andere exemplaren zijn erg stil.

Levensduur: Bij goede verzorging kunnen ze ontzettend oud worden. 50 tot 80 jaar oud. Enkele Kakatoes werden zelfs 100 jaar.

Voedsel: Pellet voeding is verreweg het beste wat u de vogel kunt geven.  Als er toch voor een zaadmengsel gekozen wordt is Premium Star van Witte Molen een hele goede tweede keus. Verse mais, Allerlei zoet fruit, worteltjes, koolraap, vogelmuur, wilge-, vlier-, beuke-, eike- en fruitboomtakken om te knagen. 
Eventueel vermengd met eivoer en grit. 
Absoluut nooit advocado's geven, deze zijn dodelijk!!!