Kooien Kooien Kooien

Uw vogel mag niet afgezonderd leven van het gezin, want hij heeft gezelschap nodig. Als hij alleen gelaten wordt, gaat hij dood door vereenzaming. U zult er dus aan moeten wennen dat uw woonkamer dienst doet als vliegruimte, want papegaaien zijn ook vliegers. Terwijl sommige soorten in gevangenschap niet zo vaak meer vliegen en alleen maar kleine rondjes, kunnen andere soorten niet zonder hun snelle kamerrondjes. Van nature zijn alle papegaaien echter ook klimvogels - met meer of minder aanleg. Sommige soorten vinden het vaak fijner met hun snavel en poten actief te zijn dan met hun vleugels. Voor beide vormen van beweging moet een papegaai dagelijks gelegenheid en mogelijkheden krijgen. Eerst heeft hij echter een kooi nodig, van waaruit hij zijn nieuwe omgeving kan veroveren.

Een "diervriendelijke" papegaaienkooi

De handel biedt alle mogelijke soorten papegaaien-kooien aan: van gekrulde sierkooien en veel te kleine ronde kooien, waarin de vogel waarin de vogel de "draadziekte" krijgt, waarin een gezonde vogel binnen de korst mogelijke tijd doodgaat. Goede papegaaien-kooien zijn duur. Papegaaien zoals Edelpapegaaien, Grijze roodstaarten, Amazones, Kakatoes en Ara's hebben een rechthoekige kooi nodig van minstens 60x70x100 cm. Daarbij is de hoogte van de kooi belangrijker dan de breedte.

Papegaaien Speciaalzaak RiJo heeft een uitgebreide kooien kollektie tot uw beschikking, dus loop gerust even binnen en vraag ernaar!! Kooien verkrijgbaar vanaf 245.-- Ook regelmatig mooie 2 de hands kooien voorraadig.

vanaf: 499.-- vanaf: 499.--

Enkele criteria voor een goede kooi:

***** Hij moet aan de boven kant open kunnen, waar een zitstok tussen geplaatst kan worden

***** Maar een enkele stok is te weinig!! De papegaai is tenslotte geen strafgevangene en moet zich ook in zijn 'brucht' prettig voelen. Vanaf een zitstok moet hij gemakkelijk de etens-en drinkbakken kunnen bereiken.

***** De kooiwanden moeten bestaan uit dwarse tralies, want de papegaai wil klimmen, wat hij bij vertikale tralies natuurlijk niet zo goed kan.

Luna gold leverbaar in wit/wit - wit/ messing - bruin/messing 699.--

afmetingen 70 x 60 x 129/155

Een Papegaai hoort niet zijn leven lang achter tralies te zitten. Dat betekent dat de geverderde vriend later geen kooi meer nodig heeft. Aangezien de vogel zijn leven in gevangenschap nu eenmaal in de kooi moet beginnen, blijft deze traliebrucht ook later zijn gewone toevluchtsoord, de plaats waar hij zijn voedsel vindt en die hij beschouwt als zijn eigen woonholte.

De juiste plaats voor de kooi

Nog voordat de papegaai zijn intrede doet in een voor hem 'vriendelijke' kooi, moet de kooi al een geschikte vaste plaats krijgen. Ten eerste moet de standplaats in de woonkamer niet toevallig net het verzamelpunt van alle gezinsleden zijn, maar veeleer een rustige hoek, van waaruit de vogel de kamer goed kan overzien. De kooi kan het beste met de achterkant tegen de muur worden gezet, zodat de vogel 'rugdekking' heeft. De Papegaai heeft helder daglicht nodig. Daarom is de plaats in de buurt van een raam zeer geschikt. Hij mag echter nooit bloot gesteld worden aan een brandende middag zon!! De belangrijkste eis voor de plaats van de kooi is deze: Nooit mag de vogel in de tocht staan. Is er geen absoluut tochtvrije plaats in uw woonkamer, dan is het voor u en uw huisgenoten ten strengste geboden, dat nooit een deur blijft openstaan.

afmetingen 120/172 cm. dia 72 cm 750.--

De belangrijke vrijzit/ standaard:

Het abc bij het houden van papegaaien en het beste voor de lichamelijke conditie van een papegaai is een vrijzit, die voor de papegaai het lievelingsplekje zal worden. Wij hebben verschillende modellen staan in onze winkel, als u een beetje creatief bent maak u er zelf eentje. Zolang de vogel met zijn vrijzit, met speeltjes e.d. bezig is, zal hij minder gaten in uw meubels boren.