Menu:

Updates:

30 april 2008:
Eerste foto's toegevoegd

29 april 2008:
Basis gelegd voor nieuwe site

februari 2008:
Oude site offline

juni 2001:
1e versie fotosite online

Street Art

Street Art is een stroming binnen de graffiti-beweging, hoewel ik hier de term in de breedste vorm gebruik; kunst van de straat. Maar binnen de wereld van de kunst van de straat wordt er wel degelijk een verschil gezien tussen de Street Art en Graffiti. Het verschil is dat het bij graffiti om de maker gaat en voor street art is de afbeelding zelf belangrijk. Het criterium voor graffiti is de moeilijkheidsgraad en voor street art de originaliteit.

Graffiti

Graffiti is het op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf of viltstift aanbrengen van mededelingen of afbeeldingen. Vaak wordt graffiti in verband gebracht met vandalisme (het vernielen van andersmans eigendom), wat het geval is indien het ongewenst is, dus illegaal wordt aangebracht. Graffiti bestaat echter ook als kunstvorm. Ook gemeenten hebben dit ingezien en veel gemeenten hebben speciale lokaties aangewezen waar graffiti artiesten hun werk kunnen tonen.

Graffiti op straat wordt meestal gemaakt met behulp van spuitbussen met verschillende kleuren verf. Het zijn vaak korte teksten en afbeeldingen, varierend van tags (korte parafen waaraan de maker door zijn collega's wordt herkend) tot pieces (grotere, met kunstzin uitgevoerde afbeeldingen). Vaak ziet men tientallen tags die dicht bij elkaar zijn neergezet.

In de loop der jaren is graffiti deels vanuit het illegale circuit als geaccepteerd verschijnsel in de maatschappij terechtgekomen. Zo bevinden zich graffiti-uitingen bij wijze van kunstuiting in meerdere scholen en clubhuizen.

Graffiti als kunstvorm

Ook in de meer maatschappelijk geaccepteerde kunstvormen is de graffiti-kunst doorgedrongen. De consumenten-objecten uit de Amerikaanse Art, de allergie voor de galerie-kunst en de happening-en-performance-drang van de conceptualisten zijn zovele elementen, die de spuitbus-schilders tot de Graffiti-kunst brachten, in de jaren 80.

Graffiti-schilders produceren evengoed figuratieve als non-figuratieve creaties, op om het even welke drager. Zonder enige voorbedachtheid laat de kunstenaar zich alleen leiden door zijn spontaniteit en een opvallend snelle uitvoering. (Noodgedwongen omdat de techniek dit enigszins vereist en hij anders risico loopt te worden opgepakt.)

BRON (Steet Art)
BRON (Graffiti)

Example image - aligned to the right

Maak een keuze in het menu links onder het kopje 'Straatkunst'.

 

 

 

 

Contact gegevens:

Fred Byrman
06-51115654
info@byrman.com