Wat is Reiki?
Reiki is een zeer oude heelkunst, die door velen wordt vergeleken met magnetiseren. Veel mensen weten wel ongeveer wat magnetiseren is en de vergelijking hiermee is dan ook een goede manier om aan diegenen die nog nooit van Reiki gehoord hebben, uit te leggen wat het is. Want Reiki is, net als magnetiseren, te omschrijven als: helen met de handen. Toch zijn er ook veel verschillen tussen de twee heelkunsten...
 
Universele levensenergie

Reiki is een Japans woord en betekent Universele Levensenergie, een energie die stroomt door alles wat leeft en onuitputtelijk is. Ki betekent energie en Rei staat voor kosmos. Het is een natuurlijke geneeskracht die iedereen in zich heeft en door een Reiki-kanaal via de handen naar buiten kan stromen om jezelf of iemand anders te behandelen. Door middel van Reiki-initiaties kan dit kanaal, wat bij veel mensen in onze westerse maatschappij gesloten is, opnieuw worden geopend.
Reiki is niet aan een religie gebonden. Iedereen die een Reiki-kanaal wil zijn kan dit worden. Mits je gezond van geest bent en je intenties goed zijn.

Met Reiki kun je anderen behandelen, maar ook jezelf. Een Reiki-behandeling betekent heling op zowel lichamelijk, als geestelijk, als emotioneel niveau. En dit geldt voor zowel de ontvanger als de behandelaar. Reiki brengt lichaam en geest in balans en dat is iets waar veel mensen in de westerse wereld tegenwoordig behoefte aan hebben. Het heft blokkades in ons (energetisch) lichaam op, het bevordert zelfheling en zorgt voor evenwicht.
Via de kruin stroomt de energie bij de ingewijde naar binnen om vervolgens via de handen weer naar buiten te stromen.

De graden
Er zijn (over het algemeen) drie Reiki-graden, waarin men kan worden ingewijd.
De eerste graad bestaat uit vier inwijdingen of afstemmingen. Deze zorgen ervoor dat het Reiki-kanaal weer wordt geopend en de energie weer vrij kan stromen. Men leert tijdens de Reiki 1-cursus anderen en zichzelf te behandelen, door middel van handoplegging. Hiervoor worden verschillende handposities aan de cursist geleerd en wordt er uitgelegd wat de mogelijkheden zijn voor het toepassen van Reiki.

Tijdens de tweede graadscursus, die uit één initiatie bestaat, leert men drie symbolen waarmee men iemand op afstand kan behandelen (een mentale behandeling). Dit is mogelijk doordat deze symbolen tijd en ruimte overbruggen. Je leert dus niet alleen om Reiki naar een persoon te sturen, maar ook naar een omgeving of situatie. Daarnaast zorgt de inwijding ervoor dat de Reiki nog beter gaat stromen bij de cursist.

Tijdens de Reiki II-cursus van Teachings of Avalon leert men nog eens zes extra symbolen die zeer handig te gebruiken zijn bij zowel directe als afstandbehandelingen.

De derde graad, ook wel de meester- of de mastergraad genoemd, is bedoeld voor diegenen die zelf Reiki-cursussen willen geven. Bij sommige Reiki-centra is deze laatste graad opgesplitst in twee delen, 3A en 3B. Het eerste deel dient om de cursist extra Reikikracht te geven. Dit wordt daarom ook wel een initiatie tot meesterbehandelaar genoemd. Het tweede deel is de initiatie tot Reiki Master. De cursist leert hier de symbolen en methoden om zelf Reiki te onderwijzen. Bij Teachings of Avalon wordt er geen onderscheidt gemaakt tussen 3A en 3B.
 
Reiki en Usui
De Reiki-traditie is terug te vinden in 2500 jaar oude Sanskriet teksten, maar is in de negentiende eeuw herontdekt door een christelijke monnik, genaamd dr. Mikao Usui.
Volgens de legende van Usui had de monnik eens een gesprek met een van zijn studenten, die hem vroeg of hij de bijbel letterlijk nam. Dr. Mikao Usui zei dat hij inderdaad in de woorden van de bijbel geloofde, ook al had hij zelf nog nooit zoiets meegemaakt als het genezen van de zieken en lopen over water op de manier waarop Jezus dat deed. De student zei dat hij meer nodig had dan blind geloof en het met zijn eigen ogen wilde aanschouwen. Als gevolg van dit gesprek met zijn student zegde dr. Usui zijn arbeidscontract op om vervolgens aan de universiteit van Chicago de christelijke geschriften te gaan bestuderen en zijn doctorsgraad in oude talen te behalen. Hiermee kwam hij er echter nog niet achter wat het geheim van de genezingen van Jezus waren en hij bleef daarom verder zoeken.

Dr. Usui was er inmiddels achter gekomen dat ook Boeddha deze gaven had en hij ging daarom weer terug naar Japan, waar hij zijn zoektocht vervolgde. Uiteindelijk vond hij in een oude Sanskriet tekst de symbolen en beschrijvingen waarmee Boeddha zijn genezingen verrichte. Hiermee vond Usui wel de kennis, maar nog niet de kracht om te genezen.

Dr. Usui nam het besluit om drie weken door te brengen op een heilige berg, vastend en mediterend. Om de dagen bij te houden legde hij eenentwintig steentjes neer, waarvan hij er elke dag een weghaalde. Pas in de nacht van de eenentwintigste dag gebeurde het: een fel licht vanuit de hemel kwam op Usui af en trof hem midden op zijn voorhoofd, op zijn derde oog. Hij raakte hierdoor in trance en in deze toestand zag hij de symbolen die hij eerder in de Sanskriet teksten was tegengekomen: de sleutel voor de kunst van het genezen.

Vol van energie kwam Usui uit zijn tranceslaap en hij ging weer op pad, de berg af. Tijdens zijn wandeltocht stootte hij zich aan zijn teen. Hij legde zijn hand erop en hiermee stopte het bloeden en ging de pijn weg. Even later stopte hij bij een herberg, waar hij de dochter van de waard sprak. Zij vertelde Usui over haar tandpijn. Dr. Usui vroeg de vrouw of hij haar wang aan zou mogen raken en toen hij dit deed, werd zowel de pijn als de zwelling minder. Ook verlichtte hij bij terugkomst in het klooster de pijn van de abt, die met artritis op bed lag. Door deze ervaring besloot dr. Usui om een bedelaarswijk in Kyoto te bezoeken om daar de zieken te genezen.

Echter, wanneer hij hier zeven jaar later terugkeerde, bleken de bedelaars weer in dezelfde toestand te verkeren als voor de Reiki-behandelingen. De bedelaars vertelden dr. Usui dat zij de voorkeur gaven aan hun oude leventje en toonden geen dankbaarheid tegenover het leven.

Na deze ervaring stelde dr. Mikao Usui enkele leefregels op en begon hij les te geven in deze leefregels en in het genezen door middel van Reiki.
 
Zo luidt in het kort de legende van de Usui Reiki-Methode of, zoals zij ook wel wordt genoemd, ‘The Usui System of Natural Healing’.


Voor deze tekst is onder anderen gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
*Boek ‘Reiki – heel jezelf en anderen’, van Brigitte Muller en Horst Gunther. ISBN 90-73207-30-4
*Boek ‘Reiki als ambacht’, van Fons Delnooz en Patricia Martinot. ISBN 90-202-4362-4

 

Terug naar 'Informatieve teksten'