De nacht van 31 oktober op 1 november staat bij de meeste mensen bekend als het Amerikaanse (verkleed)feest Hallowe’en. Door Heksen en andere moderne heidenen wordt dit feest Samhain (men spreekt uit: sauwen of zouwin) of het winterfeest genoemd en wordt het gevierd als de sabbat die het nieuwe jaar inluidt.

Voor de oude Kelten was Samhain het einde van de zomer, een overgangsperiode waarin zich mysterieuze zaken konden afspelen 1). Door Samhain werd het jaar in twee seizoenen verdeeld.
In het wiel van het jaar, wat volgens Moderne Heksen gelijk staat aan een mensenleven, staat Samhain voor het donkere aspect van het leven. Het is het moment waarop de sluier tussen ‘onze’ materiele wereld en de geestelijke wereld het dunst is. Het is daarom de dag waarop onze voorouders van de Oude Religie en andere overleden dierbaren worden herdacht. Omdat het met Samhain makkelijker dan anders is om contact te maken met andere werelden werd en wordt er nog steeds tijdens dit jaarfeest veel gebruik gemaakt van de verschillende divinatietechnieken die er bestaan, zoals pendelen, schouwen en het lezen van tarotkaarten.

Samhain is een nacht vol mystiek en betovering, waarin we magie kunnen bedrijven ten voordele van zowel ons persoonlijk leven als van onze planeet 2).
Met het herdenken van onze voorouders wordt er met Samhain in het verleden gekeken, maar tegelijkertijd is de sabbat een moment om naar de toekomst te kijken. De wezens van de andere werelden worden om advies voor de toekomst gevraagd. Net als het nieuwe jaar wat men op 1 januari viert is Samhain een goede tijd om aan nieuwe dingen te beginnen en het verleden achter ons te laten. Symbolisch kunnen je dit doen door op briefjes te schrijven wat je in het nieuwe jaar niet meer wilt doen of meemaken en deze te verbranden in een (haard)vuur

In Amerika gaat men met Halloween langs de deuren om om snoep te bedelen. Dit komt van een heel oud gebruik. Vroeger geloofde het gewone volk dat het ‘offeren’ van kleine stukjes fruit, koeken of ander voedsel hen zou vrijwaren van pesterijen door de (natuur)geesten of elfen. Volgens de heksentraditie word Samhain wel met veel voedsel gevierd, maar het draait hier eerder om het geven dan om het krijgen. Sommige heksen kleden zich in de nacht van Samhain zich in een kostuum wat hun doel in het komende jaar moet weerspiegelen. De traditie van het verkleden tijdens Halloween is dus zo gek nog niet. Griezelkostuums is echter weer een ander verhaal…

Gebruikte bronnen:
1) Boek: ‘Abracadabra, lexicon van de Moderne Hekserij’, door Jan de Zutter. ISBN 90-5240-426-7
2) Boek: ‘De Natuurlijke Heks’, door Laurie Cabot. ISBN 90-290-7001-3

Terug naar 'Informatieve teksten'