boek

    Dit boek heb ik gemaakt van een bestaand boek, en klei. Verder kan je er alles bij gebruiken wat je maar wilt. De klei (moddeling material) is erg zacht als het goed gekneed is. Dan werkt het erg prettig. Hier onder staat hoe het gemaakt is.

We beginnen met het gezichtje. We gaan dus de vorm van het gezicht maken. Hierbij gebruiken we een prop aluminiumfolie dat een ovale vorm heeft, en aan de achterkant plat is. Pas wel op dat je wel rekening houdt met de grootte van je boek, het gezichtje moet niet te groot zijn.
Kneed de klei goed zacht en rol het uit tot een lapje. Dit lapje leg je over je malletje heen (de aluminium folie) aan de achterkant kan je het goed glad maken. De achterkant hoeft er niet zo mooi uit te zien, want die word toch vast geplakt. Let wel op dat het gezichtje mooi rond is, en dat je niet het aluminium erdoor ziet. Nu deze klaar is, kunnen we met het boek beginnen.

Hier tel je het midden van uit. Vanuit het midden tel je aan beide kanten 15 pagina's. Deze zet je met een paperclip even vast. De eerste pagina's (3) plak je strak tegen de buitenkant. (met boekenlijm) De pagina's hierna smeer je alleen het buitenste randje van de pagina in, en laat je zo natuurlijk mogenlijk op de al vastgeplakte bladzijde vallen. Zo ga je door tot het midden. Het boek krijgt hierdoor bolling. Als je aan de paperclip toe bent, begin je aan de volgende kant. Dit werkt precies op dezelfde manier.
Als je ook daarmee klaar bent, moet je beslissen aan welke kant je het gezichtje wilt maken en aan welke kant het gedichtje komt. De kant waar het gedichtje komt, mag je de bladzijden in zijn totaal vastplakken. Bij de laatste 5 pagina's kan je leuke krullen maken, of hoekjes afscheuren en dat iets ophalen zodat je een oud effect krijgt.
Aan de kant waar het gezicht komt, plak je de eerste 10 pagina's totaal vast, de laatste 5 plak je alleen aan de buitenste rand, maar wel strak tegen de andere pagina's. Nu gaan we de zijkanten van het boek onder handen nemen.

De zijkanten van het boek ga je een beetje beschadigen om het zo maar te zeggen, zodat het een oude uitstraling krijgt. Dus de hoekjes een beetje omvouwen, eventueel scheuren.
Nu ga je op de kant waar het gezichtje komt een gat maken ter hoote waar het gezicht komt. De pagina's mag je gaan scheuren en de uiteinden vastzetten zo je het zelf leuk vind. Let wel, het gezichtje moet erin passen. Hou ook rekening dat er nog oren aan komen. De gescheurde delen moeten niet strak op het boek gezet worden, omdat je dan het effect minder ziet.
Laat hierna het boek goed drogen. (een dag of drie)

Nadat je boek goed droog is, ga je het helemaal wit verfen. in alle gaatjes en hoekjes. Waar je niet bij komt, gebruik je een kleinere kwast voor. Verf ook de buitenkant van het boek mee!

Nu kunnen we met het gezichtje beginnen, en dat is toch wel het leukste werk, want boekt meteen resultaat.
Als je een kruisje op het gezichtje zet (in het midden) is dat de plek waar de ogen komen. Prik ze vast, maar hou wel iets ruimte tussen de ogen in. Maak nu van de klei kleine rolletjes waarvan je de oogleden maakt. deze leg je om de ogen heen, en strijk je voorzichtig maar goed vast. De ogen kan je zo groot maken als je wilt, let alleen wel op de uitstraling.
Voor de neus ga je een driehoekje kneden. Je kan neuzen in alle soorten en maten nemen, je moet maar kijken wat jij leuk vind. Het driehoekje plak je tussen de ogen en zet je weer goed vast, door de zijkanten weg te smeren met een "mesje". Maak aan de onderkant twee neusgaten.
Voor de lipjes kneed je voor de bovenlip een boogje, waarbij je wel de inkeping van een lip kan maken. Dat is ook maar net wat je mooi vind. De onderlip is weer een driehoekje, maar zorg wel voor ruimte om hem vast te kunnen zetten.
Op de lippen kan je kleine sneetjes zetten dat de groefjes van de lippen zijn. De wangen zijn twee bolletjes, die je in een mooie vorm drukt. Werk wel alle randjes mooi weg, want die moeten later niet meer te zien zijn.
Nu is het voorhoofd aan de beurt. Maak een rolletje, leg deze in het rond op het voorhoofd. Maak hiervan een mooi voorhoofd waarbij de ogen goed uikomen. (de wenkbrouwen)
De oren zijn twee lapjes die je naar eigen idee (vraagteken uiterlijk) aan het hoofd kan zetten. Ze beginnen net iets boven het oog. Hierbij is het gezichtje klaar, en kan je gaan verzinnen wat voor handjes je wil, of je wel handjes wil en hoe je ze wil.

Voor de handjes heb je een rolletje nodig ter dikte van hoe dik je de pols wil hebben. Het uiteinde maak je vlak. Snijd het 4 maal in. Dit worden de vingers. De vingers kan je zelf voorzichtig rond rollen. Let goed op dat je de duim net als bij jezelf niet groter maakt dan de wijsvinger!
Let ook op, dat je wel een linker en een rechter hand maakt. Om de vingerkootjes duidelijk te maken, kun je met een mesje sneetjes zetten net als we dat bij ons zelf zien. De nageltjes kan je met een "mesje" maken. (uiteinde hiervan heeft een beetje de vorm van een nageltje en is dus heel geschikt.
De handjes kan je zetten waar je wilt, ik vind het zelf mooi, als ze toch wel heel natuurlijk staan.

Als alles klaar is, kan je het in de ove zetten. Op de verpakking staat precies op hoeveel graden je het moet bakken.
door het bakken krijgt het een iets donkerdere kleur, maar is nog wel heel natuurlijk.

Als het gebakken is, moet het eerst goed afkoelen voor je er iets mee kan doen. Daarom kan je in de tussentijd mooi een gedichtje uitzoeken die je naast het gezichtje wil zetten. Het volgende gedichtje staat in bovenstaand boek:

Dit is geen gewoon sprookjesboek.
Dit is een echt kabouterboek.
Er woont een echt kaboutertje in,
samen met zijn huisdier Sam de spin.
Al doet iemand het kabouterboek open,
dan komt het kaboutertje al aangeslopen.
Bladzij voor bladzij, zonder geluid
en"...KIEKEBOE!!!" roept hij ineens luid.
Hij springt uit het boek en heeft enorme pret,
Je schrikt je zeker een hoedje en een pet
Maar sommige mensen schrikken zich echt mal
en gooien het boek dicht met een knal.
Dat vind het kaboutertje minder leuk,
want dan krijgt zijn neusje weer een deuk.

Als je het gedichtje hebt uitgezocht, moet je het uitknippen. Hierna moet je de randjes om het gedicht afbranden. Doe dit niet met een raam open, want dan gaat het iets te snel en is je gedicht weg... (en als je pech hebt nog meer).
Als dit klaar is kan je het gedicht in het boek plakken.

Nu het gezichtje afgekoeld is, gaan we het met patiné behandelen. Neem hiervoor een donkerbruine kleur.
Smeer het gezichtje in en veeg het bruin daarna weg met keukenrol, of neem voor kleinere kiertjes een droge kwast. Door de patine ontstaat een oud effect. Ook het boek gaan we hiermee behandelen, neem hierbij alleen iedere keer kleine stukjes, omdat papier meet verf neemt, en het dus snel te donker word. Behandel wel alles ermee, ook de handjes en randjes van het boek.

Hierna kan je het gezichtje (als het droog is) inplakken op de plaats waar jij het gedacht had. Ook de handjes kunnen ingeplakt worden.
Nu alles ingeplakt is, kan het totaalbeeld afgemaakt worden. Je kan op mijn boek zien wat je daar onder andere voor kan gebruiken: een spinnetje, een lieveheersbeestje, gedroogde roosjes, gedroogde denneappeltjes, vanalles wat niet aan bederf onderheven is. Voor het haar kan je een stukje boa gebruiken. Je hebt hierin allerlei verschillende kleuren. Je knip het zelf op maat. Plak dit niet in zijn totaal vast, want dat zie je. Alleen op de uiteinden, dan zit het vast genoeg. (met een lijmpistool). Je boek is nu klaar. En ik weet zeker, dat hij er heel mooi uitziet. Ik heb er een standaartje voor gekocht, maar je kan hem ook gewoon neerzetten.

Heel veel plezier ermee!