Met Geert en Maup naar Santiago de Compostela - voorbereiding: voorbereiding

Met Geert en Maup naar Santiago de Compostela


Voorbereiding (materiaal, medisch, viervoeter, verzekeringen, oefenen)


Het kost weinig moeite aan een lijst te komen waarop zo`n beetje alles staat wat je voor een dergelijke onderneming nodig hebt. Voor m`n materiaal heb ik besloten me te beperken tot één leverancier. De keuze is gevallen op Bever Zwerfsport in Den Haag. Vooral vanwege de enorm bevlogen `verkoper`. Hij gaf me het gevoel bij hen in goede handen te zijn. Voor de uitrusting van m`n trouwe viervoeter Maup kwam ik via via aan het adres van Natte Neuzen in Breda. Een zaak die gespecialiseerd is in honden outdoor & trekking!

Met zowel huis- als dierenarts is contact gelegd om op een medisch verantwoorde manier aan de start te verschijnen. M`n arts zegt dat ik - 52 inmiddels - het aankan, ook de dierenarts heeft - situatie `nu` - geen twijfels. Ik vraag m`n arts om een soort `medische informatie kaart`, waarmee ik buitenlandse artsen in hun taal duidelijk kan maken wat m`n medisch verhaal (kwalen, mankementen, bloedgroep et cetera) is. Mocht het nodig zijn. Ook Maup zou de tocht - ijs en weder dienende - moeten kunnen volbrengen. M`n vrouw neemt in het voorbereidingstraject Maup en de dierenarts voor haar rekening.

Bij m`n assurantietussenpersoon controleer ik of ik afdoende verzekerd ben (medische kosten, eventuele onvoorziene transportkosten, verlies/diefstal et cetera). Dat is volgens hem het geval, inclusief reis- en ongevallenverzekering vanzelfsprekend. Van te voren noteer ik de nummers van de pasjes (credit card, PIN-pas) en reisbescheiden (paspoort, reisverzekering, ziektekostenverzekering) die ik meeneem. Belangrijk als ik bestolen word, of de hulp nodig heb van een alarmcentrale.

Vooral om Maup te laten wennen, begin ik langzaam m`n aantal wandelingen op te voeren. Ik heb geen opzienbarend verleden als wandelaar, er is eerder sprake van het tegendeel. Maar voor Maup is het hélemaal nieuw.

Als `digibeet` is internet een nagenoeg onbekende wereld voor me. Het team dat me ondersteunt, stáát er op, dat ik enkele interessante internetsites bezoek. Dat doen we dan maar…

Als ANWB-lid blijkt het mogelijk te zijn ook bij hen de nodige informatie in te winnen. Teamlid René Herrewijnen - ANWB-medewerker in hart en nieren - brengt me in contact met Geert Bakker, ANWB-contactman voor het Pelgrimspad LAW 7-II. We spreken af elkaar te ontmoeten op het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag. Geert Bakker is uitermate enthousiast en geeft - naast praktische tips en informatie - aan `onze Geert` z`n verhaal op internet te willen publiceren. Later zegt Geert aan Geert Bakker toe om `af en toe, als er iets te melden valt over Maup` een ansichtkaartje te sturen. Het eerste kaartje tijdens de reis, kwam uit Vézelay. Later kwam er nog een hele mooie ansichtskaart uit Saint-Jean-Pied-de Port, waarop Geert meldde dat Maup "nog steeds naast me danst en nog geen slijtage vertoont" en dat Maup aldaar een pelgrimspaspoort was geweigerd, maar verder leverde deze connectie onvoldoende extra informatie over onze pelgrimshond dan pelgrim Geert elke vrijdag zelf al op zijn site meldde. Vandaar dat er van Geert Bakker z`n eerder voorgenomen feuilleton "Dagboek van een Pelgrimshond" niets terecht is gekomen. Wie weet later alsnog in retrospectief?

Welke route ga ik volgen? En welke kaarten heb ik dan nodig. Voor welke schaal ga ik? Schaf ik ze in Nederland aan, of doe ik het steeds ter plaatse. Niet de belangrijkste beslissingen, maar wel iets om vooraf te regelen. Dat heeft op dit moment mijn volle aandacht. Er kan - naar ik heb begrepen - zelfs zo`n 300 kilometer tussen de kortste en de langste route zitten. Ik besluit op eventuele kruispunten ter plaatse pas te bepalen, of ik voor `kort` of `lang` ga. En of ik ná Santiago de Compostela ook nog even 80 kilometer doorloop, om m`n kleren te verbranden, weet ik ook nog niet. Ik denk van niet. Nu althans.

Als eerste vertrekdatum heb ik 30 maart in m`n hoofd. Op zondag 29 juni hoop ik weer terug in Nederland te zijn. Ik besluit vooraf géén overnachtingsplaatsen vast te leggen. Ik wil per dag (be)kijken waar en hoe ik de nacht doorbreng. Wel ben ik van plan gebruik te gaan maken van `poste restante` adressen. Bijvoorbeeld voor een nieuw boek of om van kleding te wisselen. Gedurende m`n reis gaat de lente tenslotte over in de zomer… Ik ga via TPG Post op zoek naar poste restante-adressen voor als ik niet meer binnen een redelijke reistijd met eigen vervoer te bereiken ben. M`n liefhebbende vrouw laat me vanaf dat punt aan m`n lot over…

De eerder gedachte reistijd van zo`n 90 dagen blijkt te optimistisch te zijn. Ik ga nu een week eerder weg en kom een week later dan gepland terug: 23 maart 2003 heen, zondag 6 juli 2003 terug. Dik over de honderd dagen, mét wat meer speelruimte, om `ns `n dagje wat minder te zijn…

Spanje levert moeilijkheden op wat Maup betreft. Hoteliers e.d. laten een huisdier niet toe. In Spanje zal er derhalve veel van de tent gebruikt moeten gaan worden. Een goede bescherming tegen overvallers behoort natuurlijk ook tot de voorbereiding. Al is het alleen maar om het thuisfront gerust te stellen!

aanvulling 21 januari 2003

Iedere tip is welkom. Steeds bekijk ik samen met m`n team of ik er wat aan heb. Neem ik voor m`n hond Maup een `karretje` mee? Ik denk van niet, maar laat m`n gedachten er zeker nog `ns over gaan. Neem ik vitamines mee voor onderweg? Heb lijkt met een goed idee. Zeker als je in bijvoorbeeld Frankrijk niet te pakken kan krijgen wat je nodig denkt te hebben. Een ervaring die we van Geert Bakker, ANWB-contactman voor het Pelgrimspad LAW 7-II, meekregen, is de geraspte rauwe aardappel voor het geval Maup z`n voetkussentjes stuk mochten gaan. Hoe? Rauwe, geraspte aardappel tussen de tenen doen en een zwachtel er om heen, dus een soort compress maken. Je moet het maar weten! Dat een pet tegen de zon op m`n lijst staat, mag geen verbazing wekken.

Samen met een kennis die de tocht al `ns - samen met z`n vrouw - gelopen heeft, stippel ik het Franse deel van m`n route uit. Op grond hiervan stel ik een reisschema vast, waarin ik m`n poste restante-adressen kan vastleggen. Bij TPG vraag ik na hoe ze me wat het toezenden van bijvoorbeeld zomerkleren (ik vertrek in de lente) van dienst kunnen zijn. Nu ik m`n Franse route zo goed als vast heb staan, kan ik alvast wat wandelkaarten aan gaan schaffen. België en Spanje moeten nog in kaart worden gebracht. Tussen Frankrijk en Spanje is onlangs een nieuwe tunnel geopend. Heb ik daar wat aan? Ook een vraag voor de ANWB, lijkt me.

Voor m`n trouwe viervoeter heb ik een rugzak aangeschaft. Niet bij de Natte Neuzen in Breda, waar ik geen contact mee kon krijgen, maar bij Bever Zwerfsport in Den Haag. De rugzak moet nog wel wat aan Maup z`n lichaampje aangepast worden, maar daar heb ik wel `n adresje voor. Maup heeft ook al met z`n rugzakje op geoefend. Nu nog met gewichten.

Kan het overigens problemen opleveren als ik met Maup de Spaanse grens overtrek? De een beweert van wel, de ander kan het zich niet voorstellen. Eerst maar `ns bij de ANWB navragen. Of het Spaans Verkeersburo danwel de Spaanse ambassade.

Hoewel ik bewust de stilte opzoek, heb ik misschien toch wel `ns behoefte aan muziek. M`n familieleden geven me voor m`n verjaardag een MP3-speler kado. Een van m`n helpers, Arwin, zorgt voor zogenaamde MP3-bestanden.

Theo Boeters, wiens hobby het samenstellen van zelfgeschoten video`s is, heeft z`n diensten aangeboden. Volledig belangeloos wil hij e.e.a. rondom mijn reis vastleggen. Niet teveel, hij gaat zeker niet mee. Maar de voorbereiding, het vertrek, het sponsorproject en m`n terugkomst in Nederland (hopelijk gevolgd door een enorm feest, want dan heb ik `t volbracht…) moeten Theo voldoende momenten bieden om iets moois in elkaar te draaien. Belangstellenden kunnen me overigens bij m`n vertrek tot aan de pont van Maassluis (naar Rozenburg) vergezellen. Daarna moeten ze me met rust laten…

aanvulling 29 januari 2003

Het lidmaatschap van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob zal aangevraagd moeten worden. Zij leveren de `stempelkaart`, die uiteindelijk een deel vormt van de bewijsvoering dat je de tocht daadwerkelijk volbracht hebt. Overigens hebben zij niet het alleenrecht. Geert Bakker, ANWB-contactman voor het Pelgrimspad LAW 7-II, weet een andere mogelijkheid.

M`n reisschema heb ik inmiddels goeddeels klaar. Nu nog de kaarten aanschaffen. Voor mezelf heb ik besloten de route `uit te knippen`, zodat er zo min mogelijk kaart overblijft. Het ter plaatse aanschaffen van de kaarten is een mogelijkheid, maar dan moet ik natuurlijk wel in de bewoonde wereld zijn/komen. Wat misschien niet altijd lukt. Alle kaarten worden derhalve vóóraf ingekocht, waarbij eventueel gebruik wordt gemaakt van de poste restante-adressen. Ik vraag nog even voor de zekerheid na, wat Bever Zwerfsport me op dit gebied zou adviseren.

M`n reisschema nemen we in een tabel op, als een soort planning. Bijvoorbeeld de data waarop van poste restante-adressen gebruik zal worden gemaakt, kunnen in het schema worden opgenomen. We kiezen wat poste restante betreft voor TPG. Zij zijn weliswaar niet de snelste, maar wel de voordeligste. Als we de benodigde spullen op een maandag bij hen aanleveren, zijn ze vóór de zaterdag daarna op de plaats van bestemming. Een kwestie van goed inplannen derhalve. We hebben reeds verzendformulieren meegekregen. De verpakking is niet voorgeschreven, maar moet natuurlijk wel stevig genoeg zijn.

Een `medische informatie kaart` is volgens m`n huisarts niet nodig. Ik heb geen bestaande kwalen, waar een buitenlandse arts eventueel weet van zou moeten hebben als er wat met me gebeurt. Alles wat me aan ziektes e.d. in het buitenland overkomt, is `nieuw`, en moet derhalve apart worden onderzocht. M`n voorgeschiedenis op medisch gebied doet er derhalve niet toe. Wel regel ik via m`n apotheek een `medisch paspoort`.

M`n hond mag mee Spanje in, zij het dat aan enkele regels moet worden voldaan. Hij moet ingeënt zijn tegen hondsdolheid, de prik moet minimaal 30 dagen en mag maximaal 1 jaar oud zijn. Daarnaast moet er een `gezondheidscertificaat` aanwezig zijn, dat maximaal 10 dagen oud is. Dat moet ik dus in Frankrijk te pakken zien te krijgen. Of… Honden moeten in Spanje aan de riem, en worden in het openbaar vervoer veelal geweerd. Mag Maup dan ook niet mee de trein in? Ik ben namelijk van plan met de trein terug naar Nederland te gaan. We vragen dit nog even na…

Tussen Frankrijk en Spanje is onlangs een nieuwe tunnel in gebruik genomen, de Somporttunnel. De tunnel ligt tussen Jaca en Pau, naar het schijnt tussen het uiterste oosten en westen van de Pyreneeën. Ik zoek uit waar dat precies is, en of ik er gebruik van kan maken. Het lijkt er niet op. De tunnel kan wél door alle voertuigen worden gebruikt, dus inclusief fietsers. Wat het aannemelijk maakt dat ook voetgangers er gebruik van kunnen maken. Wat lengte betreft heeft de één het over 3 kilometer, de ander over 8… De tunnel ligt op zo`n 1.500 meter hoogte. Evenwijdig aan de tunnel loopt een `gewone` weg. Iets geaccidenteerder… Met een maximaal hellingspercentage van negen.

aanvulling 4 februari 2003

Theo Boeters heeft zich aangemeld om alles rondom de reis op video vast te leggen. Het door ons aan hem voorgelegde `format` kan zijn goedkeuring wegdragen. Teamlid Fred is het `scharnier` tussen de organisatie en filmer Theo. Hoe en wat Theo filmt wordt aan zijn creativiteit overgelaten, als enkele eerder genoemde items er maar in terug komen. Halverwege zou Theo me graag bezoeken, om ook ter plaatse wat te filmen.

Van Maup worden vóóraf de teennagels geknipt. Een tekenpen is toegevoegd aan de uitrusting. Eén voor mij, maar natuurlijk ook één voor Maup.

Ik heb definitief gekozen voor de `groene` 1:100.000-kaarten van IGN. Gekeken zal worden of voor België en Nederland kaarten van dezelfde producent verkrijgbaar zijn. Daarnaast heb ik nog een verlanglijstje met daarop enkele boeken en kaarten die ik wil aanschaffen.

Het ANWB-blad Op Pad heeft me op het spoor van 'slingerstroom` en `stroomstoten` gebracht. In beide gevallen gaat het om een mogelijk nuttig apparaat (doch ballast!), waar ik verder achterheen ga.

Bij verzending richting poste restante-adres, mag de naam van de geadresseerde geen fouten bevatten! De post wordt uitgereikt op vertoon van het paspoort, de naam in het paspoort moet overeenkomen met die op het postpakket. De post wordt ter plaatse drie weken bewaard. De poste restante-adressen bij voorkeur in kleine(re) plaatsen, waar je maar één postkantoor hebt. Anders moet je mogelijk alle kantoren af… Een goede tip van Pelgrim`er Toon Kleijberg, een - al eerder genoemde - kennis van me.

Geert maakt géén gebruik van de nieuwe Somporttunnel! Wat heeft een pelgrim nu in een donkere tunnel te zoeken, als `ie ook in de frise lucht kan lopen, zeker met `n hond bij `m. De Somportpas - waarnaar de tunnel genoemd is en waar hij evenwijdig aan loopt - is één van de drie Pyreneeën-doorgangen. De eerste loopt langs de kust, de tweede is de Somport-pas(relatief vlak, evenwijdig aan de tunnel) en de derde gaat via de pas Saint Jean Pied de Port. Deze laatste is niet altijd ongevaarlijk! Een tweede mogelijk gevaarlijk (breek)punt gedurende de reis, naast de Saint Jean Pied de Port, vormt de Cebreiropas in Spanje. Als het moioe weer is, dan valt het allemaal erg mee en is het een feest! Maar, het kan ook anders! De Saint Jean Pied de Port-pas moet je in één dag doortrekken, red je het niet, dan verkeer je mogelijk daadwerkelijk in levensgevaar. Vlak na de pas ligt een kerkhof met gesneuvelde pelgrims! Als het `gevaarlijk` weer is, luiden ze in beide plaatsen dan ook de hele nacht een bel in het klooster. Maar alleen als het nodig is!

We ontvingen via dezelfde meedenkende Geert Bakker een tip v.w.b. de te volgen route: trek een lijn van huis naar Spanje en volg op de kaarten de stille weggetjes (niet door het bos!). Dit zou een aantal pelgrim`ers uitstekend zijn bevallen! Ik kies hier niet voor, ik heb m`n plan (lees: route) reeds getrokken.

We worden ook gewezen op een zogenaamde `hondenfluisteraar` op Ameland. Deze `praat` met honden via z`n ogen, en kan Maup de benodigde sterkte geven voor de reis… Daar zou ik `ns langs kunnen gaan!

aanvulling 12 februari 2003

Ik heb een abonnement genomen op het ANWB-blad Op Pad`. Ik had hier al belangstelling voor, maar toen ik een aanbieding in de bus kreeg van diezelfde ANWB, heb ik me direct opgegeven.

In `De Kolenkit` in het dichtbijgelegen Wateringen (St. Josephkerk, Dr. Schaepmanstraat) wordt zondag 16 februari (aanvang 12.00 uur) een kerkdienst die speciaal is gewijd aan de pelgrimage naar Santiago de Compostela: `Wateringse pelgrims vertellen`. De Wateringse pastoor die de tocht ooit volbracht heeft, is daarbij aanwezig. Natuurlijk nemen ik en Maup op de banken plaats!

Op maandag 10 maart ga ik voor een midweek naar Ameland, om me volledig - samen met Maup - over te geven aan de Hondenfluisteraar. Na deze week Ameland, welke ik natuurlijk eveneens benut om stevig te oefenen, rest me nog 1 week thuis voor ik naar Santiago afreis. Lijkt een perfecte timing. We werden door Geert Bakker, ANWB-contactman voor het Pelgrimspad LAW 7-II, op het spoor gezet van de hondenfluisteraar. Via m`n bedrijfsleider en zijn moeder - die de bijna-buurvrouw is van hondenfluisteraar Klaas Wijnberg, werd contact snel gelegd. Over toevalligheden gesproken!

Voor Maup heb ik via de dierenarts een `blanco` gezondheidscertificaat. Deze kan ik zelf van een datum voorzien. Deze min of meer illegale werkwijze is noodzakelijk, omdat Maup slechts Spanje binnen mag met een gezondheidscertificaat van maximaal 10 dagen oud. Maup is volgens m`n dierenarts gezond, en heeft ook reeds z`n (vereiste) prik tegen hondsdolheid gehad. Daarmee voldoet hij aan de eis van de te bezoeken landen, dat z`n prik minimaal 30 dagen en maximaal 1 jaar `oud` moet zijn. Maup z`n teennagels zijn geknipt! En de draagtas is aangepast. Een `huis-tuin-en-keuken-naaister` in Leiden heeft de tas naar wens aangepast. Voor het luttele bedrag van €10. Ik heb deze naaister `via via` op de kop getikt.

De nog ontbrekende wandelkaart voor Frankrijk (die de ANWB niet meer in voorraad had) probeer ik nu via Bever Zwerfsport aan te schaffen. Voor kaarten van Nederland, België, Spanje, de GR65 enzovoorts, ga ik eveneens eerst bij Bever te rade. Lukt het daar niet, dan is ook reisboekhandel `Stanley & Livingstone` in de Haagse Schoolstraat (nummer 21) een mogelijkheid of kan via internet gezocht worden. René heeft al een internetadres voor Belgische kaarten.

In Spanje ligt de route vast (de `Camino`), daarvoor is feitelijk geen kaart nodig. Ik wacht het advies van Bever Zwerfsport af. Ik heb so wie so graag een kaart, al is het alleen maar om enigszins een idee te hebben van waar je je in het land bevindt. Om diezelfde reden waren de overzichtskaarten van België, Frankrijk en Spanje van de ANWB meer dan welkom.

In tegenstelling tot wat het plaatselijke postagentschap me heeft verteld, staan de poste restante-adressen niet op internet. Volgens TPG Post (Klantenservice, 058 - 2333333), heeft iedere redelijke plaats een postkantoor. Als adressering kan simpelweg `postkantoor` (per taal verschillend!) + plaats worden gebruikt. Als er meerdere postkantoren in één plaats zijn, gaat de post altijd naar het hoofdkantoor. In België worden bewaarkosten in rekening gebracht, een zending wordt daar 30 dagen bewaard. Voor de andere landen gelden geen bijzonderheden (géén bewaarkosten, 3 weken bewaren).

`Ga langs bij het Spaans Verkeersburo!`, een must, volgens ANWB-contactman voor het Pelgrimspad LAW 7-II. Het verkeersburo is gevestigd aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag, nummer 8a.

Natte Neuzen in Breda heeft een teken van leven gegeven! Ik ga nu alsnog proberen via hen schoenen (voor Maup) en een opvouwbare waterbak bestellen. Bestellen kan telefonisch (076-5429012) of via internet.

Het is volgens mij niet nodig van de nationale feestdagen van de te bezoeken landen op de hoogte te zijn.

Een echte pelgrim legt voor vertrek z`n testament vast. We nemen deze tip ter kennisname aan. Evenals de mededeling dat lege busjes van fotorolletjes bijzonder handig kunnen zijn onderweg, bijvoorbeeld voor het opbergen van naald en garen.

aanvulling 18 februari 2003

De plaatsen waar van `poste restante` gebruikt zal gaan worden heb ik ingedeeld. Vooralsnog staat simpelweg iedere 10e dag een zending op het menu om afgehaald te worden. Van de aangewezen plaatsen zal worden gekeken om wat voor plaatsen het gaat. Rekening houdend met het feit dat er minimaal een postkantoor moet zijn, maar dat de plaats natuurlijk ook weer niet te groot moet zijn, waardoor het hoofdpostkantoor (waar alle `poste restante` naar toe gaat) moeilijk(er) te vinden is.

Ik ben bij Bever Zwerfsport langsgeweest en heeft daar de ontbrekende wandelkaart voor Frankrijk alsmede de kaarten voor Nederland, België en Spanje besteld.

M`n medisch paspoort is ongeveer de laatste week voor m`n vertrek aan de beurt. Blijft op de actielijst staan!

M`n maat Jan Scheffers gaat - met zijn hond - mee naar Ameland, naar de hondenfluisteraar!

Om alvast een beetje in de pelgrimssfeer te komen, neemt Geert Bakker, ANWB-contactman voor het Pelgrimspad LAW 7-II, ons - mij en teamlid Fred - mee naar de Jacobshoeve in Vessem, waar we zéér gastvrij worden ontvangen door broeder Fons en alle anderen!


Ik krijg bezoek van iemand die me leert m`n rugzak e.d. goed in te pakken.

Opnieuw een tip van Geert Bakker, ANWB-contactman voor het Pelgrimspad LAW 7-II: de kloosters die Geert onderweg tegenkomt, staan niet te springen om `toeristen` op te vangen voor zomaar één nacht. Maar als je als echte pelgrim een paar dagen aan de gemeenschap wilt deelnemen, an ben je zeer welkom. Maar dat moet je wel vooraf regelen en afspreken.

De kerkdienst in Wateringen - met als onderwerp de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela - heb ik helaas niet bezocht. Onverwacht bezoek gooide roet in het eten… En dus heb ik de samenkomst met pastoor Antoon Kortmann, die zelf ook naar Santiago de Compostela heeft gelopen, moeten missen.

aanvulling 25 februari 2003

Wat routekaarten betreft, heb ik Frankrijk compleet. België is op één kaart na compleet, deze is inmiddels besteld door Bever Zwerfsport. Nederland wordt op de Belgische kaarten `gelopen`, terwijl de Spaanse routekaarten deze week bij het Spaans Verkeersburo worden opgehaald.

Ik ga bij `voorbeeld` Toon Kleijberg te rade om de te bewandelen route definitief uit te stippelen. Een eerste poging maakte me vooralsnog niet vrolijk. Niet iedere plaats uit het schema was op de kaart te vinden… Ik neem alle routebeschrijvingen overigens (uitgeknipt) reeds bij vertrek mee.

Wat het gebruik van poste restante-adressen betreft wordt besloten allereerst de definitieve route uit te stippelen om vervolgens aan de hand van de routekaart de te gebruiken plaatsen aan te wijzen.

Uit ervaringen van andere pelgrims, blijkt steeds maar weer dat het gebruik van poste restante-adressen niet altijd even betrouwbaar is. Misschien de helft van alle zendingen zou wel eens niet aan kunnen komen… Mocht het mislopen, dan kunnen degenen die me tijdens m`n reis met een bezoekje vereren, het nodige meenemen. Het enige echte risico dat ik loop is dat Maup z`n krachtvoer opraakt als ik geen nieuwe zendingen ontvangt. Ook daar valt lokaal waarschijnlijk wel een mouw aan te passen. Van levensbelang zijn de zendingen derhalve niet.

Ik liep tegen een (kleine) tegenslag aan in de vorm van een ontstoken slijmbeurs in de rechterelleboog. M`n arts heeft al aangegeven, dit niet voor m`n vertrek te kunnen bezweren. Een domper(tje) op de feestvreugde derhalve. Maar niet onoverkomelijk!

Schoenen en opvouwbare waterbak voor Maup zijn waarschijnlijk dubbel besteld… Bestellen via internet is niet altijd even eenvoudig. Of, zoals in dit geval, té eenvoudig. Eén klik en de boel is de deur uit! Twee klikken en de boel is twee keer de deur uit… Zeker als de internetwinkel niet duidelijk aangeeft dat de bestelling is doorgekomen.

Ik heb besloten dat Maup z`n eigen voer niet draagt. Dit wordt door mij vervoerd. De reden is, dat Maup het beste loopt als hij continue hetzelfde gewicht met zich meedraagt. Hondenvoer wordt opgebruikt, waardoor het te dragen gewicht schommelt.

Ik heb een superlichtgewicht uitklapbaar krukje op de kop getikt. Slechts 650 gram, en eenvoudig op te bergen maar ook uit te klappen.

De filmafspraak met het Juliana Kinderziekenhuis is gemaakt. Zaterdag 8 maart, 09.00 uur. Onze contactpersoon bij het ziekenhuis zal daarbij aanwezig zijn. Filmer Theo filmt hooguit het vertrek tot aan `het pontje` van Maassluis. Daarna wil ik alleen zijn...

aanvulling 4 maart 2003

Alle routekaarten zijn binnen, op één na. Deze is bij Bever Zwerfsport in bestelling. Mocht het via hen niet of niet snel genoeg lukken, dan probeer ik het bij boekhandel De Slegte of reisboekhandel Stanley & Livingstone, beide in Den Haag.

Ik heb m`n definiteive route uitgestippeld. Ik ga absoluut proberen méér kilometers per dag te lopen dan m`n voorbeeld Toon Kleijberg en z`n vrouw hebben gedaan. Mocht ik bij `beslispunt` Vezelay (Frankrijk) voldoende voorsprong hebben, dan ga ik `buitenom` en voeg ik nog eens 300 kilometer aan m`n schema toe.

De poste restante-adressen worden ingevuld. De plaatsen zijn zo goed als definitief, voor wat betreft de data is er slechts sprake van een richtlijn! Ik geef dagelijks (via WAP) aan m`n vrouw door waar ik me bevind. Aan de hand daarvan wordt bepaald wanneer er een zending richting beoogd poste restante-adres moet worden verzonden.

Radio Westland heeft een CD gevuld met m`n favoriete muziek. We mogen dit zien als sponsoring van de zijde van Radio Westland! M`n zoon Kevin zorgt voor nóg een CD.

Het lukt maar niet Maup z`n schoenen en opvouwbare waterbak in huis te krijgen. Beoogd leverancier Natte Neuzen in Breda werkt absoluut niet mee. Geen toonbeeld voor een internetbedrijf! Ik ga op zoek naar een andere oplossing. Maup z`n rugzak is overigens waterafstotend. Dit moet voldoende zijn, hoewel ik er terdege rekening mee moet houden, dat ook dat niet altijd afdoende zal zijn. Gelukkig is Maup z`n bagage opgeslagen in zogenaamd `Tupperware`, zodat de inhoud in ieder geval niet vochtig wordt.

ANWB-contactman voor het Pelgrimspad LAW 7-II, Geert Bakker, reageert op mijn mededeling dat ik een virus heb. Hij heeft namelijk net van een collega gehoord, dat die gelooft dat 'ie op een in deze periode lopende vakantiebeurs een virus heeft opgelopen. Ik denk er over na en besluit niet naar zo'n massabijeenkomst te gaan, waar zoveel wandelaars en toeristen uit alle windstreken (ook uit het buitenland) samenkomen, om geen enkel risico te lopen.

Mij is aangeraden het boekje `Vrienden op de fiets` te kopen. Daarin staan Nederlandse privé-logeeradressen (soort `bed and breakfast`) vermeld. René gaat hier achteraan voor me.

Ik heb de tip gekregen om een extra veter mee te nemen, waarmee ik het aantal gelopen kilometers kan nameten. Eén centiveter is `zoveel` kiloveter!

Ik heb besloten tóch lid te worden van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Als inmiddels bevlogen wandelaar ben ik uitermate geïnteresseerd is in hun kwartaalblad, vandaaf. Voor de benodigde pas heb ik hen niet meer nodig, die heb ik al ergens anders op de kop getikt.

omende zaterdag gaan Arwin, Fred, filmer Theo en ik langs bij het Juliana Kinderziekenhuis, om e.e.a. op video vast te leggen.

De volgende bijeenkomst van mij met m`n ondersteunende team, wordt vastgelegd door Theo.

Als ik naar het Spaans Verkeersburo ga, moet ik specifiek vragen om een uitdraai van Spaanse overnachtingsdressen in kloosters en dergelijke langs de route. Die krijg je niet vanzelf, je moet er specifiek naar vragen. Ook als pelgrim. Ook voor deze overnachtingsoorden geldt, dat ze niet zitten te wachten op `toeristen voor één nacht`. Ze nemen je wel graag voor enkele dagen op in hun gemeenschap.

aanvulling 18 maart 2003

De laatste routekaart is binnen.

De opvouwbare waterbak heb ik niet te pakken kunnen krijgen. Zonder gaat het ook. Een andere oplossing, een speciale waterfles, voldoet niet. De schoentjes zijn er, opgeduikeld bij de lokale dierenspeciaalzaak… Wat goed is hoeft dus niet altijd van ver te komen! Mocht Maup z`n schoentjes verslijten, dan kunnen er via de post nieuwe toegezonden worden. En natuurlijk moet Maup nog even proeflopen op z`n schoentjes…

De poste restante-plaatsen worden definitief vastgesteld:
Bunsbeek, België
Bouillon, België
Vezelay, Frankrijk
Fursac/Saint-Etienne, Frankrijk
Condom, Frankrijk
Saint-Pied de Porte, Frankrijk
Ventosa, Spanje
Puerte Villarente, Spanje
De poste restante-plaatsen doe ik zéker aan, de tussenliggende route ligt niet vast en wordt dag bij dag bepaald. Wat gaat er mee via de poste restante? Dat zijn eventueel schoentjes voor Maup, leesboeken en hondenbrokken. De laatste zijn het belangrijkst. Maar zelfs die kunnen desnoods nog ter plaatse worden ingeslagen. De routekaarten die ik in Nederland achterlaat, worden door m`n bezoekers vanuit Nederland meegenomen.

Nog eenmaal voor de duidelijkheid: poste restante-post is maximaal vijf werkdagen onderweg: maandag op de bus betekent gegarandeerd aankomst op vrijdag. Ik geef onderweg dagelijks aan Joke door waar ik me bevind. Joke en René onderhouden vervolgens nauw contact, om de verzenddatum van de poste restante te bepalen. René vult de formulieren in, levert deze af bij Joke, Joke levert de stukken aan bij de PTT.

Er moet nog een `stok` worden aangeschaft, waarmee je andere honden – indien nodig – van je af kunt slaan.

Bij reisboekhandel
Stanley & Livingstone in Den Haag is een mooi en handzaam boek met de titel `A practical guide for pilgrims` aangeschaft, uitgegeven door Everest SA. Een bezoek aan het Spaans Verkeersburo is uiteindelijk niet nodig gebleken.

Ik word geen lid van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

De week bij de hondenfluisteraar op Ameland was een groot succes.

Het reisschema wordt door René op één papiertje gewurmd, tweezijdig bedrukt.

Bij de Stichting Vrienden op de Fiets is een boekje besteld met daarin opgenomen goedkope overnachtingsmogelijkheden voor de doortrekkende fietser en wandelaar.

Theo Boeters is aanwezig om enkele videobeelden van de bijeenkomst te schieten.

terug